Αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σε άσκηση του ΝΑΤΟ – Τι πραγματικά συνέβη πάνω από το Αιγαίο

Αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σε άσκηση του ΝΑΤΟ – Τι πραγματικά συνέβη πάνω από το Αιγαίο

Για παρενόχληση τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά κάνει λόγο το τουρκικό υπ. Άμυνας, με την Ελλάδα να απαντά άμεσα.

Συντηρείται το σκηνικό της έντασης στο Αιγαίο με την τουρκική πλευρά να συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να ζητά και τα «ρέστα» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για παρενόχληση τουρκικών F-16 που πετούσαν πάνω από το Αιγαίο από ελληνικά μαχητικά, υπογραμμίζοντας ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη εκτελούσαν καθήκοντα στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες πιλότοι που κλήθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω την αερομαχία «κλειδώνοντας» στα ραντάρ τους τα αεροσκάφη της Τουρκίας, βάζοντας σε κίνδυνο την άσκηση του ΝΑΤΟ.

Το χρονικό του επεισοδίου

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης, με την πτήση τους να εντάσσεται στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν θα είχαν συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Εκείνη την ώρα όμως, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης σχεδίου πτήσης.

Η κίνηση αυτή, σήμανε συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία, με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη να σηκώνονται αμέσως από την Κρήτη, προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν –σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

«Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η κρίσιμη ώρα της πτήσης

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος, η πτήση τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο των δράσεων του ΝΑΤΟ, ωστόσο τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο μια ώρα νωρίτερα από το συμφωνημένο.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που μπαίνουν στο FIR Αθηνών, αρνούνται να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

ΥΠΕΞ: Διάβημα για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε – ως είθισται – σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις σημερινές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι η συγκεκριμένη πρακτική της αποστολής διπλωματικής νότας ακολουθείται σε κάθε πρόκληση κατά της χώρας μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και σήμερα σημειώθηκαν 78 παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, με δύο περιπτώσεις να εξελίσσονται σε αερομαχίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ