Αρκτική: Θέση πρεσβευτή ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ – Οξύνεται ο ανταγωνισμός με Κίνα και Ρωσία

Αρκτική: Θέση πρεσβευτή ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ – Οξύνεται ο ανταγωνισμός με Κίνα και Ρωσία

ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Αρκτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία θέσης πρεσβευτή αρμόδιου για την Αρκτική, ένδειξη της σημασίας που δίνουν σε αυτή την περιζήτητη στρατηγική περιοχή απέναντι στον ανταγωνισμό της Ρωσίας και της Κίνας και μεσούσης της κλιματικής κρίσης.

«Μια αρκτική περιοχή που είναι ταυτόχρονα ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα, και που συνεργάζεται είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ» κυρίως για την «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής«, δηλώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, ανακοινώνοντας τη δημιουργία αυτής της θέσης, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γερουσία.

Διπλωμάτης καριέρας, ο Τζιμ ΝτέΧαρτ, είναι επί του παρόντος συντονιστής των ΗΠΑ για την Αρκτική.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς αναμένεται να αρχίσει αύριο, Σάββατο, συνάντηση του διεθνούς συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου που είναι αφιερωμένο στην Γροιλανδία.

Τα σχέδια της Ρωσίας στην Αρκτική

Νωρίτερα φέτος, επτά από τις οκτώ χώρες μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε μια περίοδο όπου η Ρωσία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική προσφέρει σημαντικές οικονομικές ή στρατιωτικές ευκαιρίες χάρη κυρίως σε νέες θαλάσσιες οδούς.

Η Ρωσία δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο ναυτικό δόγμα στο οποίο αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της στην Αρκτική, ταυτόχρονα στο οικονομικό και το στρατιωτικό επίπεδο.

Η Αρκτική θερμάνθηκε σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη κατά τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να στοχεύσει στην Αρκτική

Οι ικανότητες της Ρωσίας στον Βορρά είναι στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ και η συμμαχία χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχική παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά.

«Η σημασία του απώτατου Βορρά αυξάνεται για το ΝΑΤΟ και για τον Καναδά γιατί βλέπουμε μια σημαντική ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη με νέες βάσεις, νέα οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ καθώς στεκόταν δίπλα στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Κολντ Λέικ, στην Αλμπέρτα.

«Η γεωπολιτική κατάσταση άλλαξε τους τελευταίους μήνες, γι αυτό το λόγο το γεγονός ότι καταλαβαίνουμε ότι η Ρωσία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για όλους μας, καθιστά επίκαιρο για εμάς να μοιραστούμε με τον γενικό γραμματέα και με το ΝΑΤΟ όλα τα πράγματα που ο Καναδάς κάνει μέσω του NORAD», δήλωσε ο Τριντό αναφερόμενος στον βορειοαμερικανικό αμυντικό οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ και Καναδάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ