Ευρώπη: «Μας περιμένουν 5-10 φρικτοί χειμώνες» – SOS για την ενεργειακή κρίση

Ευρώπη: «Μας περιμένουν 5-10 φρικτοί χειμώνες» – SOS για την ενεργειακή κρίση

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του ρεύματος έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα». Αυτή η προειδοποίηση της υπουργού Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν, αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, σε περίπτωση που οι ηγέτες της δεν λάβουν άμεσα μέτρα.

«Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου» τόνισε η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μαζί με τη δική της, πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ που ζητούν πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η βελγίδα υπουργός τόνισε ότι κάθε οικογένεια θα γλυτώσει 770 ευρώ τον χρόνο, αν θεσπιστεί πλαφόν. Eίναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η τιμή του ρεύματος έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πληθαίνουν οι φωνές

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την ΕΕ «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει, δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε ο Νεχάμερ. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού. 

Ολη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη» διαβεβαίωσε ο Νεχάμερ, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον γερμανό ομόλογό του και με τον Φιάλα.

Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί, όπως και πολλοί ακόμα στην Ευρώπη, αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία κάνει αγώνα δρόμου για να γεμίσει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο για να έχει τον χειμώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ