Βρετανία: Παιδιά μεταναστών σε υπουργεία-κλειδιά της κυβέρνησης Τρας

Βρετανία: Παιδιά μεταναστών σε υπουργεία-κλειδιά της κυβέρνησης Τρας

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες.

Αίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της ΒρετανίαςΛιζ Τρας, για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Ουάλας είναι ο μόνος λευκός.

Ο Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, καθώς θεωρήθηκαν επιτυχείς οι χειρισμοί του στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.

Κουάσι Κουαρτένγκ

Ο Κουάσι Κουαρτένγκ – του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960 – είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Συμμερίζεται τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά η Τρας, καθώς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο Κουαρτένγκ είχε διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είχε εργαστεί επίσης στο υπουργείο που ήταν επιφορτισμένο με το Brexit.

Όπως και η Τρας, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τζέιμς Κλέβερλι

Ο Τζέιμς Κλέβερλι – η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός – είναι επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα bullying στα παιδικά του χρόνια και έχει επανειλημμένως τονίσει πως το Συντηρητικό Κόμμα οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει μαύρους ψηφοφόρους.

Έχει βρεθεί ξανά στη θέσαη του ΥΠΕΞ, αναλαμβάνοντας θέματα που αφορούν σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και στη συνέχεια σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.

Στην τωρινή κυβέρνηση της Λιζ Τρας καλείται να διαχειριστεί το επίμαχο ζήτημα του πολέμου, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος του και στο θέμα του βορειο-ιρλανδικού συνόρου.

Σουέλα Μπράβερμαν

Η Σουέλα Μπράβερμαν – οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες – διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αρχηγία των Τόρις, ενώ έχει διατελέσει γενική εισαγγελέας της Αγγλίας.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι βρετανικές κυβερνήσεις αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες.

Ο Ρίσι Σούνακ – του οποίοι οι γονείς κατάγονται από την Ινδία – ήταν ο προκάτοχος του Κουαρτένγκ στο υπουργείο Οικονομικών και ο αντίπαλος της Λιζ Τρας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% προέρχεται από μειονοτικά υπόβαθρα.

Οι Συντηρητικοί εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας.

Ο πρώτος Βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι, προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ