Ερντογάν: Έχει κι αλλού πορτοκαλιές… – Μήνυμα του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ για τα F-16

Ερντογάν: Έχει κι αλλού πορτοκαλιές… – Μήνυμα του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ για τα F-16

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ

Νέες δηλώσεις από τον Ερντογάν με στόχο να ενταθεί η πίεση στις ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως αναφέρει το Anadolu o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της Άγκυρας για την προμήθεια των F-16, θα στραφεί σε άλλες χώρες για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους. Και αυτό που εννοώ διαφορετικούς δρόμους θέλω να πω πως στον κόσμο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αυτές που πωλούν μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάει η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία από παντού υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ήδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της Συρίας, σημειώνοντας ότι η Δύση δεν έχει διεξάγει ποτέ σωστή επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh/ISIS, υποσχόμενος να συνεχίσει αποφασιστικά τις επιχειρήσεις. Όπως είπε αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε νωρίτερα υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος μία συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν αυτό τον μήνα είναι υπό συζήτηση.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ήταν στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η Τουρκία ήρε το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία παρά τη σφοδρή εναντίωση της Ρωσίας στην ένταξή τους. Στο τέλος εκείνης της συνόδου κορυφής ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και πως πιστεύει πως μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη για την πώλησή τους έγκριση του Κογκρέσου.

«Μετά την τελευταία συνάντηση με τον Μπάιντεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε βήματα, όπως ζητήσαμε, σε κάποια σημαντικά θέματα όπως τα F-16. Πιστεύω πως θα υπάρξουν παρόμοια βήματα», είπε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Η ατζέντα

Το κλίμα απέναντι στην Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα περιλαμβάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Οι δύο χώρες είναι επίσης στα μαχαίρια για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας — συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, που θεωρούνται όμως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ