Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν για την ασφάλεια στη Ζαπορίζια

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν για την ασφάλεια στη Ζαπορίζια

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του ΙΑΕΑ.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που βρίσκεται εν μέσω επιθέσεων από τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Πούτιν και Μακρόν εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να έχουν «καταστροφικές συνέπειες», συνεχίζοντας τον «πόλεμο αλληλοκατηγοριών» για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στο Γάλλο ομόλογό του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, οι οποίες βρίσκονται εκτός των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

Εκτός λειτουργίας ο πυρηνικός σταθμός

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια έχει σταματήσει εντελώς, όπως έχει ανακοινώσει η κρατική υπηρεσία Energoatom, που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.

Από την πλευρά του, το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ