Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας μετά τα απανωτά «χαστούκια» από ΗΠΑ

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας μετά τα απανωτά «χαστούκια» από ΗΠΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας είναι ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει στην γειτονική χώρα

Οργή, εκνευρισμός και δυσαρέσκεια για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο επικρατεί στην Τουρκία.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της  Άγκυρας είναι ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει στην γειτονική χώρα.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση, ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στην σκιά της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι «θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απόφαση των ΗΠΑ ζητώντας μάλιστα να την αναθεωρήσουν και να «ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί». 

Εκτός ελέγχου

Η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, με τους τούρκους αξιωματούχους να προχωρούν σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι προκλήσεις από τον Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει των εκλογών στην γειτονική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε λεονταρισμούς το τελευταίο διάστημα, θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι η Τουρκία ο κακός γείτονας .

Πάντως, η εντύπωση που επικρατεί στην Άγκυρα, είναι ότι η Ουάσιγνκτον δίνει υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα στην Λευκωσία να αγοράζει ότι όπλο θέλει.

Μιλώντας χθες, στο MEGA, o Ευάγγελος Αποστολάκης εκτίμησε πάντως αναφορικά με τη στάση του Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα  ότι «αυτή την στιγμή δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει μία στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδα, γιατί έχει ένα μεγάλο θέμα. Θα πρέπει να πείσει τις ΗΠΑ ότι χρειάζεται και πρέπει να έχει την στήριξη τους στα εξοπλιστικά και παράλληλα να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του Κογκρέσου ότι όλα αυτά που είναι να πάρει θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας». 

Τα απανωτά «χαστούκια» των ΗΠΑ εκνευρίζουν την Τουρκία

To τελευταίο επεισόδιο στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών που έχουν δυσαρεστήσει την γειτονική χώρας, κατηγορώντας μάλιστα συχνά – πυκνά τις ΗΠΑ , ότι με τη στάση της στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Το πρώτο σοκ αφορούσε τα F-35 και την απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν την Τουρκία εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των συγκεκριμένων μαχητικών. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζοντας τις πολεμικές ιαχές Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας ανέφεραν ότι «σε ένα βράδυ… μας πέταξαν από το πρόγραμμα των F-35».

«Εγώ να σας πω τι συνέβη »ξαφνικά ένα βράδυ». Μέσα »μέσα σε ένα βράδυ» την Τουρκία την πέταξαν από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο συμμετείχε για 20 ολόκληρα χρόνια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο της τουρκικής διπλωματίας! Είναι φιάσκο της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής στο FOX TURK Σελτσούκ Τεπελί.

Τα παράπονα στις ΗΠΑ για τη στήριξη στην Ελλάδα

Παρά τις πολεμικές ιαχές από τούρκους αξιωματούχους εναντίον της Ελλάδας πάντως, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν στόχο και το εσωτερικό της Άγκυρας, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να… ζορίζονται καθώς ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πρόσφατα παράπονα στις ΗΠΑ, σχετικά με τη στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα.

Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών σε όλες τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον φέρεται να διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Αμερικής στα ελληνοτουρκικά, μεταφέροντας την εδραιωμένη άποψη της Άγκυρας, ότι η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας αλλάζοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί για δεκαετίες.

Είπε επίσης στους συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει κανένα λάθος με τους S400 και η αποπομπή από τα F35 ήταν τελείως υπερβολική, ενώ για τα F16 διατύπωσε την άποψη ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα διαλειτουργικότητας στους S400, συνεπώς η πώληση πρέπει να προχωρήσει κανονικά αν και όπως αναγνώρισε σε διάφορες συνομιλίες τόσο “το Κογκρέσο όσο και η κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις τους”.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ