Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσά της – Όλα όσα θα γίνουν μέχρι την ταφή της Ελισάβετ

Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσά της – Όλα όσα θα γίνουν μέχρι την ταφή της Ελισάβετ

Μετά από 10 ημέρες θρήνου για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, η Βρετανία θα πει σήμερα το ύστατο χαίρε σε μια μονάρχη που σφράγισε την πορεία μιας ολόκληρης χώρας.

Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’,  η οποία μετά από 70 χρόνια παραμονής της στον βρετανικό θρόνο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα παιδιά της και τα εγγόνια αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην κηδεία.

Μετά από 5 ημέρες λαϊκού προσκυνήματος στο Λονδίνο, στη διάρκεια του οποίου αμέτρητος κόσμος έσπευσε στο Γουεστμίνστερ για το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη περιμένοντας ακόμα και δεκάδες ώρες για να το καταφέρει, έφτασε η ώρα να κηδευτεί η «Λίλιμπετ» μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στη βασιλική κρύπτη.

 

Το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, στις 10 το πρωί, θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ενώ αργότερα, το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21.30 όπου θα γίνει ο ενταφιασμός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κηδεία και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.

Η εικόνα από την πομπή και την κηδεία θα προβάλλεται επίσης, απευθείας σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού. 

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον σύντροφό της. Δεν προσεκλήθη ο πρωθυπουργός αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς οι προσκλήσεις από το παλάτι απευθύνονται σε αρχηγούς κρατών και όχι κυβερνήσεων.

Ποιοι αρχηγοί κρατών δεν έχουν προσκληθεί στην κηδεία

Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κρατών σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ.

Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο

Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση κήρυξε αργία σήμερα Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

Το πρόγραμμα της τελετής

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Διακοπή πτήσεων στο αεροδρόμιο Χίθροου

Το αεροδρόμιο Χίθροου θα σταματήσει όλες τις πτήσεις για 15 λεπτά πριν από τη δίλεπτη εθνική σιγή που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι πτήσεις θα καθηλωθούν επίσης το απόγευμα, μεταξύ 15:45 – 16:20, για να διασφαλιστούν συνθήκες ησυχίας για την πομπή της νεκροφόρας της βασίλισσας.

Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν αναχωρήσεις κατά τη διάρκεια της τελετουργικής πομπής, μεταξύ 17:03 και 18:45. Το αεροδρόμιο θα λειτουργεί με μειωμένο ρυθμό αναχωρήσεων μεταξύ 18:45 – 23:00 για την ελαχιστοποίηση του θορύβου.

Συνολικά, τη Δευτέρα θα επηρεαστεί περίπου το 15% των πτήσεων από και προς το Χίθροου.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε: «Ως ένδειξη σεβασμού, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο θα υπόκεινται σε κατάλληλες αλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί ο θόρυβος σε ορισμένες τοποθεσίες για συγκεκριμένες ώρες τη Δευτέρα».

Η επόμενη μέρα με τον Κάρολο

Μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ανοίγει επισήμως ένα νέο κεφάλαιο στη Βρετανία.

Ο Guardian σε άρθρο του κάνει λόγο για τα επόμενα βήματα τόσο του τελετουργικού όσο και των ενδεχόμενων αλλαγών που μπορεί να φέρει η νέα περίοδος βασιλείας τουΚαρόλου, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πότε είναι η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’;

Όταν πέθανε η βασίλισσα, ο θρόνος πέρασε αμέσως στον διάδοχο, τον Κάρολο, τον γιο της και πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας. Θα στεφθεί επίσημα βασιλιάς στην τελετή της στέψης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Τα τελευταία 900 χρόνια -από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή- η στέψη πραγματοποιείται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι κρατική εκδήλωση: η κυβέρνηση πληρώνει γι’ αυτήν και επιλέγει τη λίστα των καλεσμένων.

Τι στέμμα θα φορέσει;

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο χρονολογείται από το 1661. Πρόκειται για το εμβληματικό στέμμα από ατόφιο χρυσό και είναι διακοσμημένο με 444 έγχρωμους πολύτιμους λίθους.

Ο μονάρχης το φορά μόνο τη στιγμή της στέψης, εν μέρει επειδή ζυγίζει 2,23 κιλά.

Μπορούμε να περιμένουμε νέα κοσμήματα ή άλλες τελετουργίες;

Οι στέψεις είναι κομμάτι της παράδοσης, αν και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος θα ήθελε μια πιο λιτή εκδοχή σε σύγκριση με τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι φορτωμένος με κοσμήματα. Εκτός από το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, θα του προσφερθεί το δαχτυλίδι στέψης, που έχει το παρατσούκλι «η βέρα της Αγγλίας», το οποίο τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού του μονάρχη.

Το δαχτυλίδι χρησιμοποιείται από το 1831 και είναι ένα δαχτυλίδι από ζαφείρι με ρουμπίνια σε σχήμα σταυρού, που αντιπροσωπεύει τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου και τη σημαία της Σκωτίας.

Θα του παραδοθεί επίσης ένα σκήπτρο που χρονολογείται από το 1661, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από τότε. Το 1910, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πρόσθεσε το διαμάντι Cullinan I, μια πέτρα 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Το νέο «σπίτι» του βασιλιά Καρόλου

Ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί για το μέρος που θα διαμένει ο Κάρολος. Περίπου 100 υπάλληλοι του Clarence House, όπου ο Κάρολος και η Καμίλα ζούσαν μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας, έλαβαν ειδοποίηση ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δεν θα ζει πλέον εκεί.

Αν και γνωρίζουμε ότι ο βασιλιάς Κάρολος εγκαταλείπει το Clarence House, δεν γνωρίζουμε πού θα μετακομίσει. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε πολλές κατοικίες, όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Balmoral και το κάστρο του Ουίνδσορ.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά αναμένεται ότι ο νέος μονάρχης θα ζήσει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, το οποίο ο Κάρολος θεωρείται ότι αποτελεί σημαντικό σύμβολο της μοναρχίας.

Ωστόσο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υποβάλλονται επί του παρόντος σε ανακαίνιση με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους ύψους 369 εκατ. λιρών, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2027. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Κάρολος και η Καμίλα θα καθυστερήσουν τη μετακόμισή τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ