Στη… γωνία ο Ερντογάν για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» – Διπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ – ΕΕ

Στη… γωνία ο Ερντογάν για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» – Διπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ – ΕΕ

Στην Τουρκία πάντως, το μνημόνιο που υπεγράφη με την Άγκυρα για τους υδρογονάνθρακες φαίνεται πως δεν είχε την «υποδοχή» που περίμεναν

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά της υπογραφής του νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου» με το οποίο βάζει για μία ακόμη φορά «μπουρλότο» στην ευρύτερη περιοχή.

Η αρχή έγινε από την ΕΕ η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης έσπευσε να δηλώσει ότι το «μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και είναι παράνομο.

Την σκυτάλη χθες, πήραν οι ΗΠΑ καθώς αναφέρουν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες.

Αντιδράσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεμντ

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.

»Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Οργή στην Άγκυρα για την ΕΕ

Στην Τουρκία πάντως, το μνημόνιο που υπεγράφη με την Άγκυρα για τους υδρογονάνθρακες φαίνεται πως δεν είχε την «υποδοχή» που περίμεναν καθώς τα «πυρά» κατά τις Άγκυρας έρχονται απ΄ όλες τις κατευθύνσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία, είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις εκ μέρους της ΕΕ.

«Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ