Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις – H Αθήνα περνά στην αντεπίθεση

Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις – H Αθήνα περνά στην αντεπίθεση

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογου δήλωσε σε μία αναφορά που δείχνει μεγαλοϊδεατισμό, ότι η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της στον 21ο αιώνα

Συνεχίζεται η εμπρηστική ρητορική από τούρκους αξιωματούχους με φόντο την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου, με την Αθήνα να αποδομεί όλα τα επιχείρημα της Άγκυρας και να περνά στην αντεπίθεση κάνοντας σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογου δήλωσε σε μία αναφορά που δείχνει μεγαλοϊδεατισμό, ότι η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της στον 21ο αιώνα.

«Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, από την Ουκρανία και τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην αντεπίθεση η Αθήνα

Την ίδια στιγμή πάντως, νέο ηχηρό μήνυμα προς στην Τουρκία έστειλε από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας λίγα 24ωρα μετά τη σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμε Σούκρι, έχοντας κοινή γραμμή για την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε,  ότι «οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες κανενός είδους» και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

«Έσκισε» το μνημόνιο και ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση που έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022, δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα για να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.

«Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος προφανώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακόμα δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Δένδια συζήτησαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες του Καΐρου να παίξει ρόλο γεφυροποιού στις αντιτιθέμενες πλευρές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ