Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή – Όλη η πρόταση της Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή – Όλη η πρόταση της Κομισιόν

Τι περιλαμβάνει το πακέτο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Στον καθορισμό «δυναμικού πλαφόν» στις τιμές του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν προκειμένου να αποτρέψει την ακραία εκτίναξή τους στο TTF στην Ολλανδία και να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει όριο τιμών στις συναλλαγές στο ολλανδικό TTF όπου η τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην Ευρώπη.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», αναφέρει η επιτροπή στο προσχέδιο του εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων, που, όμως δεν αποκλείεται να έχει αλλαγές στην τελική του μορφή.

Ο μηχανισμός

Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει έναν προσωρινό μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών εντός της ημέρας για να αποφευχθούν οι έντονες διακυμάνσεις, με στόχο να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες από τις πολύ υψηλές τιμές ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

Το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή ενώ παράλληλα η ΕΕ εργάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται στις αγορές ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αυξήσει το όριο των εγγυήσεων για τη συμμετοχή στις συναλλαγές στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Κοινές προμήθειες

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θα επιδιώξει να ενισχύσει τις κοινές αγορές αερίου με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα. Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το σχέδιο προβλέπει την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου για τα κράτη μέλη και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλείονται από τη συμμετοχή.

Όχι στον διαχωρισμό της τιμής ηλεκτρισμού – φυσικού αερίου

Όσον αφορά την πρόταση για αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που προτείνεται και από την Ελλάδα, η πρόταση της Κομισιόν κρατάει αποστάσεις και δεν φαίνεται να το υιοθετεί επισημαίνοντας στο εν λόγω έγγραφο, ότι ενώ ένα τέτοιο μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πηγή: OT

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ