Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – Να υπάρξει κατανομή των βαρών»

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – Να υπάρξει κατανομή των βαρών»

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εργαλειοποίηση των προσφύγων που γίνεται από την Τουρκία, την Πολωνία και άλλες χώρες του κόσμου.

«Η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες το 2015-2016 και συνεχίζει και τώρα, παρά την αρνητική ρητορεία. Η αλληλεγγύη υπάρχει και πρέπει να την προστατεύσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτέν, στη συζήτηση που έγινε στο Olympia Forum.

Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και εντός της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και υπάρχει ανάγκη κατανομής των βαρών», όπως είπε.

«Δεν υπάρχει εισβολή μεταναστών στην Ευρώπη»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εργαλειοποίηση των προσφύγων που γίνεται από την Τουρκία, την Πολωνία και άλλες χώρες του κόσμου: «Είναι κάτι που καταγγέλλουμε και πρέπει να σταματήσει».

Η κ. Μαρτέν θεωρεί λανθασμένη τη θέση ότι οι πρόσφυγες κατακλύζουν την Ευρώπη γιατί, όπως είπε, το 80% καταφεύγει σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει εισβολή», σημείωσε και τόνισε τη σημασία της διαχείρισης, από την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου, την παραμονή και την ενσωμάτωση.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε στις θετικές συνθήκες που υπάρχουν στην Ευρώπη και ευνοούν την ένταξη των προσφύγων.

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σημείωσε, χρειάζεστε εργατικό δυναμικό.

«Το 17% αυτών που έρχονται έχουν πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά και τους ανειδίκευτους, τους χρειάζεστε. Υπάρχουν οι δομές», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο υφυπουργείο Μετανάστευσης, που ασχολείται με την ένταξη των προσφύγων, «η οποία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά έσοδα».

Ερωτηθείσα για τους 92 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς ρούχα, η Μαρία Μαρτέν απάντησε χαρακτηριστικά:

«Ζήσαμε το απόλυτο σοκ, γίνονται έρευνες, έχουν ερωτηθεί κάποιοι απ’ αυτούς, όσο είναι δυνατόν στην κατάσταση που βρίσκονται, και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ