Human Rights Watch: Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απελάσεις Σύρων – «Βάναυσες συμπεριφορές»

Human Rights Watch: Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απελάσεις Σύρων – «Βάναυσες συμπεριφορές»

Πολλαπλασιασμό των απελάσεων Σύρων προσφύγων και βάναυσες συμπεριφορές καταλογίζει στην Τουρκία η ΜΚΟ Human Rights Watch αναφέρει η εφημερίδα Monde

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch αναφέρεται σε δημοσίευμα της με τίτλο «Η Τουρκία κατηγορείται ότι απέλασε Σύρους πρόσφυγες», η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Για να καταλάβουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας, πρέπει να γνωρίζουμε από κλινική ψυχολογία»

Μαρτυρίες απελαθέντων
Ειδικότερα επισημαίνεται πως μετά τις φήμες για απελάσεις Σύρων μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και της καταδίκης της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Σύρου Μαυχαμάντ Ακάντ, η Human Rights Watch αποφάσισε να δημοσιοποιήσει σήμερα μια πρώτη λεπτομερή και στοιχειοθετημένη έρευνα για τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων.

Διαβάστε επίσης Οι ευθύνες για το έγκλημα του μεταναστευτικού και ο «πόλεμος» πληροφόρησης Ελλάδας – Τουρκίας
Περίπου πενήντα μαρτυρίες απελαθέντων και συγγενών τους επέτρεψαν στη συντάκτρια της έκθεσης, Νάντια Χάρτμαν, να ρίξει φως σε ορισμένες από τις επιστροφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία εκτίμηση ως προς τον ακριβή αριθμό των απελαθέντων.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που «συνελήφθησαν αυθαίρετα, κρατήθηκαν και απελάθηκαν στη Συρία από τις τουρκικές αρχές» ανήλθε, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου, σε «αρκετές εκατοντάδες (…) συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών».

Κακοποίηση και ξυλοδαρμός
Οι μαρτυρίες αναφέρονται σε συλλήψεις στο σπίτι ή στο δρόμο και σε κακές συνθήκες κράτησης. «Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες υπέστησαν κακοποίηση και ξυλοδαρμό. Συγκεντρώθηκαν και αναγκάστηκαν να υπογράψουν έντυπα εθελοντικής επιστροφής προτού μεταφερθούν στα συνοριακά περάσματα με τη βόρεια Συρία, τα οποία αναγκάστηκαν να διασχίσουν υπό την απειλή όπλων» αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα εξάλλου με την Χάρτμαν, αν και η Τουρκία έχει παράσχει προσωρινή προστασία σε σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από το 2012 και μετά, φαίνεται ότι έχει πλέον υιοθετήσει μια πλήρη και βάναυση μεταστροφή της πολιτικής υποδοχής. Κατά την Χάρτμαν, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν τώρα «να μετατρέψουν τη βόρεια Συρία σε ένα είδος χωματερής προσφύγων».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ