«Κωνσταντίνου και Ελένης» ή «Κυριακή των Βαΐων»; Οι ημερομηνίες για τις εκλογές – Η απογραφή και η νέα κατανομή των εδρών

«Κωνσταντίνου και Ελένης» ή «Κυριακή των Βαΐων»; Οι ημερομηνίες για τις εκλογές – Η απογραφή και η νέα κατανομή των εδρών

Τα τρία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τονίζοντας ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται ήδη ο κατάλληλος χρόνος για την ημερομηνία της πρώτης κάλπης, με τους επιτελείς στο Μαξίμου να μελετούν τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου.

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο 30χρονος που βίασε το 11χρονο κορίτσι στην Κατερίνη

Κίνητρο
Επίσης δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι δίδυμες εκλογές εφόσον στην κάλπη της απλής αναλογικής έχει πρωτιά αλλά χωρίς αυτοδυναμία η ΝΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA στο μέγαρο Μαξίμου έχουν πέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες ημερομηνίες ως πιθανότερες για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Διαβάστε επίσης Εκλογές: Πώς θα κατανεμηθούν οι βουλευτικές έδρες με βάση τη νέα απογραφή – Δέκα ερωταπαντήσεις
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται με αρκετές πιθανότητες είναι οι εκλογές της απλής αναλογικής να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου στις 9 του μηνός, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το φετινό Πάσχα, προκειμένου να λειτουργήσει ως «κίνητρο» για να μεταβούν οι ετεροδημότες στους τόπους καταγωγής τους. Στην περίπτωση αυτή οι κάλπη των δεύτερων εκλογών προσδιορίζεται για τις 7 Μαΐου.

Το δεύτερο σενάριο θέλει η κάλπη των πρώτων εκλογών να στήνονται στις 2 Απριλίου και η δεύτερη κάλπη στις 30 Απριλίου.

Φυσικά όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο χειμώνας θα κυλήσει ομαλά.

Το καλοκαίρι και η αντίδραση Τσίπρα

Βεβαίως υπάρχει και το σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου (Κωνσταντίνου και Ελένης) και κατά ορισμένους κύκλους είναι το επικρατέστερο, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει κυριολεκτικά εξάντληση της τετραετίας ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα προς τέλη Ιουνίου (18 ή 25), δηλαδή μέσα στην τουριστική περίοδο.

  • Διαβάστε επίσης Οι 3+3 προεκλογικοί μήνες του Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας χτες από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην προκηρύξει τις εκλογές καλοκαίρι με το επιχείρημα ότι διαταράσσει την οικονομική και κοινωνική ζωή ενώ δυσκολεύει τους νέους να ψηφίσουν.

Στην ώρα τους

Ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε σκωπτικά την τοποθέτηση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «έχω μπερδευτεί» σχετικά με το «πότε θέλει να γίνουν ο κ. Τσίπρας εκλογές;» και συμπλήρωσε ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους».

«Έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο να ζητάει εκλογές κάθε μήνα. Στην αρχή έλεγε ότι είναι σίγουρο ότι θα γίνουν εκλογές, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δραπετεύσει. Τώρα λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γαντζωθεί. Ύστερα λέει ότι θέλει να γίνουν σε έναν χρόνο που κάπως τον προσδιορίζει. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, το λέγαμε πολύ καθαρά όλο το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται τώρα και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Και εκείνη την ώρα οι Έλληνες πολίτες θα αξιολογήσουν, θα επιλέξουν ποιος είναι εκείνος που τους εξασφαλίζει τον ασφαλέστερο και τον σταθερότερο δρόμο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε επίσης οριστικά τέλος σε σενάρια διεξαγωγής των εκλογών του 2023 χωρίς αλλαγές στην κατανομή των εδρών με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

Με βάση την απογραφή του 2021 η κατανομή των εδρών στις περιφέρειες

Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρχε μια συζήτηση για το εάν η απογραφή του 2021 θα ισχύσει ή όχι στις εκλογές του 2023, καθώς εάν ισχύσει θα υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένες περιφέρειες και συνεπώς κάποιοι γαλάζιοι βουλευτές φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν.

Ο κ. Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι η κατανομή των 300 εδρών ανά εκλογική περιφέρεια θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Αυτό σημαίνει όπως άλλωστε είχε περιγράψει και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ότι «δεν αναμένεται η απογραφή να επιφέρει περισσότερες αλλαγές από όσες είχε επιφέρει η απογραφή του 2011. Χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών».

Οι όποιες αλλαγές στην κατανομή των εδρών για τις οποίες μιλάει ο υφυπουργός Εσωτερικών θα γίνουν γνωστές το Δεκέμβριο  και θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα. «Υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο. Αμέσως μετά την δημοσίευση, το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των εδρών πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με την νέα απογραφή. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση» είχε δηλώσει ο κ. Λιβάνιος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ