Νοσοκομείο Παίδων: Ταχεία εκκένωση μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις – «Έρμαια τα παιδιά»

Νοσοκομείο Παίδων: Ταχεία εκκένωση μετά τις καταγγελίες για κακοποιήσεις – «Έρμαια τα παιδιά»

Να σημειωθεί ότι κακοποίηση από το οικογενειακό του περιβάλλον είχε υποστεί και ο 14χρονος που κατηγορείται για την παρενόχληση δύο ανηλίκων. Βρισκόταν εδώ και μήνες στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και αυτό γιατί δύο ιδιωτικές δομές δεν τον δέχτηκαν.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου σε Νοσοκομείο Παιδίων, με αποτέλεσμα να επισπευθούν οι διαδικασίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους πολλά παιδιά που φιλοξενούνταν – με εισαγγελική εντολή – στο Αγλαΐα Κυριακού.

Επιπλέον, ο 14χρονος που φέρεται να παρενόχλησε το 7χρονο αγόρι στο προαύλιο του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, μεταφέρθηκε τελικά στο Παίδων Πεντέλης.

«Δεν το έχω κάνει. Γι’ αυτό σας λέω να μη μιλάτε. Διώξτε με από εδώ», φώναζε στους γιατρούς ο 14χρονος.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Αντιδράσεις για την πιθανή επιλογή Ντι Μάιο στο πόστο του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο

Εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης εξηγούν, μιλώντας στο Live News του MEGA, πως και εκεί η κατάσταση είναι ίδια, καθώς ήδη φιλοξενούν 20 παιδιά με εισαγγελική εντολή.

«Αν έρθει κάποιος μεσημέρι προς απόγευμα, θα καταλάβει τι γίνεται. Εντάξει, ότι κάνουν μεταξύ τους διάφορα κάνουν, αλλά έσπασαν τέσσερα αυτοκίνητα προσωπικού τις προάλλες. Αυτό δεν έχει βγει πουθενά», λέει νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου.

Είναι σπαρακτικό το γεγονός πως αυτά τα παιδιά βρίσκονται για μήνες εγκλωβισμένα μέσα στα νοσοκομεία, χωρίς καν να φοιτούν σε σχολείο.

«Βέβαια, ζητάνε να πάνε στο σχολείο. Ζητάνε μπάλα, μας λένε ‘φέρτε μας κυρία μια μπάλα. Φέρτε μας να διαβάσουμε, να πάμε στο σχολείο’. Μες τα μάτια ενός παιδιού, να λέει ‘θέλω, θέλω, θέλω’, δεν υπάρχει λόγος να τα ζητάει. Θα έπρεπε να του παρέχονται απλόχερα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μετά την αποκάλυψη του Live News και τη δέσμευση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, πως θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των παιδιών αυτών στα νοσοκομεία, σήμερα, Παρασκευή, ορισμένα επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ για άλλα δρομολογήθηκε η μεταφορά τους σε ιδρύματα.

«Θα προσπαθήσουμε γρήγορα να επιστρέψουν είτε στα σπίτια τους, είτε να πάνε σε δομή», είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

«Ο φίλος μου δεν έπρεπε να το κάνει»
Τα παιδιά που παραμένουν στο Αγλαΐα Κυριακού και συνήθιζαν να κάνουν παρέα με τον 14χρονο βρίσκονται ακόμα σε σοκ.

«Ο γιος μου, χθες που μιλήσαμε και πήγα εκεί, του είπα ‘πρόσεχε, βλέπεις τι συμβαίνει εδώ’ και μου λέει ‘μαμά το άκουσα και ξέρω ο (…) τι έκανε. Το ξέρω, έκανε αυτό και δεν έπρεπε να το κάνει’», λέει μητέρα παιδιού.

Τόσο ο 14χρονος όσο και ο 7χρονος είναι δύο παιδιά που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο. Ο μεν 14χρονος εδώ και 150 μέρες, ο δε 7χρονος σχεδόν τρεις μήνες.

«Αυτό το παιδάκι 7 χρονών, το γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι τρεις μήνες εκεί. Τρεις μήνες, τον γιο μου τον έχουν ένα μήνα και αυτό ήταν ήδη εκεί».

Τι καταγγέλλει η δικηγόρος του 7χρονου
Η οικογένεια του 7χρονου, που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τη σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού της, ζητά να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.

«Ως συνήγορος για την υποστήριξη της κατηγορίας, δηλώνω ότι θα μετέλθουμε όλων των δικονομικών μέσων για την εύρεση της αλήθειας, εκείνης που θα αποδώσει την πλήρη εικόνα και θα αναδείξει το μέγεθος της εγκληματικής τέλεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δικηγόρος Μαρούσκα Σπυράκη.

«Έρχονται εισαγγελικά παιδάκια, τα οποία είναι τα μόνα που δεν φταίνε, καταλήγουν να γίνονται αγέλες. Να δρουν 5-5, 10-10, πέραν το ότι κάνουν ένα κάρο ζημιές μέσα στο νοσοκομείο, πλακώνονται και μεταξύ τους. Το θέμα είναι ότι δεν ασχολείται κανείς με αυτά τα παιδιά, κανείς», λέει νοσηλευτής του Αγλαΐα Κυριακού.

«Γιατρέ βοήθεια! Θα με μαχαιρώσει»

Ως κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι την απίστευτη καταγγελία για τον 14χρονο, καθώς μιλούν για συμμορίες και άγριες συμπλοκές μεταξύ των παιδιών με μαχαίρια και σουγιάδες.

«Το ένα από αυτά είχε έναν ελβετικό σουγιά κι έναν νυχοκόπτη και προσπαθούσε να μαχαιρώσει το άλλο το παιδάκι. Μιλάμε ότι ήταν 7 και 8 χρονών παιδάκια. Την ώρα που προχωρούσα εγώ, μου φώναξε το ένα ‘κύριε, κύριε με χτυπάει. Κύριε θα με μαχαιρώσει. Κύριε με χτυπάει’. Και πήγα και πήρα τα σουγιαδάκια από το χέρι του», αναφέρει ο νοσηλευτής.

Αν και υπάρχουν παιδοψυχολόγοι στα νοσοκομεία, οι συνεδρίες – όπως λένε οι ίδιοι στο Live News – είναι σχεδόν ανώφελες, καθώς τα παιδιά αυτά απομακρύνονται μεν από ένα κακοποιητικό οικογενειακό κύκλο, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε ακατάλληλο περιβάλλον.

«Δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος. Ο παιδοψυχίατρος δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του γονέα, γιατί ο εισαγγελέας αποφασίζει να το απομακρύνει από τον γονέα αλλά το κλείνει σε μια κλινική, σ’ ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει κάτι σε αυτό το παιδί», λέει ο παιδοψυχίατρος του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Προβληματισμό προκαλούν όσα λέει εθελόντρια από το «Χαμόγελου του Παιδιού» στο νοσοκομείο: «Αυτά τα παιδιά, αισθάνομαι ευθύνη όταν φεύγω ότι είναι έρμαια. Γυρνάω στο σπίτι μου που έχω δύο παιδιά και ήξερα ότι αυτά τα παιδιά πραγματικά κινδυνεύουν».

Να σημειωθεί ότι κακοποίηση από το οικογενειακό του περιβάλλον είχε υποστεί και ο 14χρονος που κατηγορείται για την παρενόχληση δύο ανηλίκων. Βρισκόταν εδώ και μήνες στο Αγλαΐα Κυριακού και αυτό γιατί δύο ιδιωτικές δομές δεν τον δέχτηκαν.

Ταχεία εκκένωση στο Παίδων

Στον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Χρήστος, που είχε δύο παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η περίπτωσή μου εξελίχθηκε θετικά και ευχάριστα. Αυτή τη στιγμή, τα παιδιά είναι στην αγκαλιά μου».

«Θα ήθελα να επισημάνω την ταχύτατη αντίδραση της εισαγγελίας, η εισαγγελέας αντέδρασε τάχιστα», δήλωσε ο κ. Χρήστος και προσέθεσε: «Στα λόγια της υφυπουργού, κ. Μιχαηλίδου, υπήρχε ταχύτατη αντίδραση από φορείς, διαπίστωσα ότι σήμερα έφυγαν πάρα πολλά παιδιά από τις δομές».

Στον θάλαμο που διέμεναν τα παιδιά του κ. Χρήστου, όπως είπε συνολικά υπήρχαν πέντε κρεβάτια, ενώ τα δύο παιδιά του κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεββάτι και η σύζυγός του έμενε μαζί τους επίσης και κοιμόταν στην καρέκλα, για να είναι δίπλα στα παιδιά της.

«Δεν υπάρχει χώρος», εξήγησε ο πατέρας των παιδιών, που επί 12 ημέρες έπρεπε λόγω έλλειψης χώρου να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.

«Ο 14χρονος είναι ένα απίστευτα πληγωμένο παιδάκι»

Το 14χρονο παιδί, που ελέγχεται για την πράξη της παρενόχλησης 7χρονου, το γνώρισε από κοντά ο κ. Χρήστος και παραδέχθηκε ότι είναι «ένα απίστευτα πληγωμένο παιδάκι», που έχει δεχτεί βασανιστήρια.

«Την πρώτη μέρα, του έκανα πλάκα, χωρίς να γνωρίζω ότι είναι κακοποιημένος και έκανα ένα τραγικό λάθος, του είπα ‘ωχ, τι έπαθες στο προσωπάκι σου’ κι εκείνο κατέβασε τα μάτια και τότε κατάλαβα τι έγινε», λέει χαρακτηριστικά

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ