Μαρόκο: νέο πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων με τη στήριξη του Παλατιού

Μαρόκο: νέο πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων με τη στήριξη του Παλατιού

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Mοχάμεντ ΣΤ' προήδρευσε, σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAP, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Ραμπάτ, της τελετής παρουσίασης του νέου προγράμματος πράσινων επενδύσεων του Ομίλου OCP (2023-2027) και υπογραφής σχετικού πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και ομίλου.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Mοχάμεντ ΣΤ’ προήδρευσε, σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAP, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Ραμπάτ, της τελετής παρουσίασης του νέου προγράμματος πράσινων επενδύσεων του Ομίλου OCP (2023-2027) και υπογραφής σχετικού πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και ομίλου.

Η τελετή εντάσσεται στον προορατικό προσανατολισμό, που προωθεί εδώ και χρόνια ο μαροκινός ηγεμόνας, σε θέματα μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια και την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αποτελεί συνέχεια πρόσφατης συνάντησης εργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις νέες προοπτικές στον τομέα.

Κατά την έναρξή της, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου OCP,  Mostafa Terrab, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, το οποίο εκπονήθηκε βάσει βασιλικών οδηγιών του 2012 και εδραίωσε τον OCP στην αγορά λιπασμάτων. Ο όμιλος κατάφερε να τριπλασιάσει, έτσι, την ικανότητά του παραγωγής λιπασμάτων και να κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων φωσφορικών λιπασμάτων παγκοσμίως.

Η ομάδα στηρίχθηκε στις δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης του πανεπιστημίου Mohammed VI Polytechnic University (UM6P) για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες βιομηχανικές και ψηφιακές τεχνολογίες και να αναπτύξει τεχνογνωσία σε καινοτόμες τεχνολογίες για ισορροπημένη λίπανση, με στόχο να ανταποκριθεί στην πρόκληση της βιώσιμης γεωργίας και της επισιστιστικής ασφάλειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Terrab παρουσίασε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων, με παράλληλη δέσμευση για ουδέτερο ισοζυγιο άνθρακα πριν από το 2040, χάρη στην αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επωφελούμενο της προόδου του Βασιλείου στον τομέα.

Επενδύοντας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, ο όμιλος στοχεύει στην τροφοδότηση του συνόλου των βιομηχανικών του εγκαταστάσεων με πράσινη ενέργεια έως το 2027. Η ενέργεια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών θα χρησιμοποιηθεί και για την παροχή νέων δυνατοτήτων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ομίλου και να εξασφαλιστεί πόσιμο και αρδευτικό νερό στις περιοχές γύρω από τον OCP.

Πρόκειται για επένδυση που θα βοηθήσει τον όμιλο, πρώτο σε εισαγωγές αμμωνίας στον κόσμο, να παύσει τις εν λόγω εισαγωγές, χάρη σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – πράσινου υδρογόνου – πράσινης αμμωνίας, επιτρέποντάς του παράλληλα να εισέλθει δυναμικά στην αγορά πράσινων λιπασμάτων και διαλυμάτων λίπανσης  προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες συγκεκριμένων εδαφών και καλλιεργειών.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα λάβει στήριξη από προγράμματα για βιομηχανικές ΜΜΕ και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας, ευνοώντας έτσι την ανάδυση ενός καινοτόμου εθνικού οικοσυστήματος και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης και ένταξης για νέους.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα παγιώσει την παγκόσμια θέση του OCP, προβλέπει συνολική επένδυση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο 2023-2027, επίτευξη τοπικού ποσοστού ολοκλήρωσης 70%, τη στήριξη 600 βιομηχανιών και τη δημιουργία 25.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Στην υπο την προεδρία του βασιλιά τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και OCP, η πρώτη εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξοπλισμού και Υδάτων, Ενεργειακής ματάβασης και Βιώσιμης ανάπτυξης, Επενδύσεων, Σύγκλισης και Αξιολόγησης των δημοσίων πολιτικών, ο δε όμιλος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του, ενώ παρέστησαν ο αρχηγός της και μέλη της Κυβέρνησης και σύμβουλοι του βασιλιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ