16χρονος Ρομά: Επεισόδια στο ύψος του «Τιτάνια» στην πορεία για τον Κώστα Φραγκούλη (vids)

16χρονος Ρομά: Επεισόδια στο ύψος του «Τιτάνια» στην πορεία για τον Κώστα Φραγκούλη (vids)

Χημικά και κρότου λάμψης στην πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη.

Επεισόδια σημειώνονται στην πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη. Στα τελευταία μπλοκ της πορείας και ενώ η διαδήλωση περνούσε μπροστά από το «Τιτάνια» οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση.

Όπως φαίνεται και από βίντεο έγινε και χρήση της αύρας εναντίον των διαδηλωτών.

     

Η πορεία, στην οποία κάλεσαν μετά την είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Νωρίτερα στις 18:00 έγινε γνωστό πως έκλεισε ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο. Διαδηλώσεις γίνονται και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τον σκότωσαν γιατί ήταν Ρομά

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τον Κώστα Φραγκούλη, και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε να καταδικαστεί. «Οι ζωές των Ρομά μετράνε», είναι ένα από τα βασικά συνθήματα της κινητοποίησης σε αναλογία με το «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» (Black lives matter), υπογραμμίζοντας τον θεσμικό ρατσισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά στη χώρα και την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή.

Σε πανό διαδηλωτών είναι αποτυπωμένη η λέξη ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ, όπως την έγραψε η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, του 18χρονου Ρομά που σκοτώθηκε στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ένα χρόνο πριν. Οι γονείς του Νίκου Σαμπάνη είχαν συμμετάσχει στην πορεία του Πολυτεχνείου ζητώντας δικαιοσύνη για τον γιο τους που έχασε επίσης τη ζωή του από τα πυρά αστυνομικών.

Στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμμετέχουν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ