Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ: Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων

Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ: Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Β'. Μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα, το 1967, έπειτα από το αποτυχημένο κίνημά του κατά της δικτατορίας, η χώρα δεν γνώρισε άλλον βασιλιά. Και με την επιστροφή του Κ.Καραμανλή, το δημοψήφισμα του 1974 έκλεισε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα

Αυτή η φορά δεν ήταν σαν τις προηγούμενες. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε νοσηλευθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις, προκαλώντας πάντοτε τα ίδια αντανακλαστικά: μεγάλη ανησυχία στην οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και ουκ ολίγη αμηχανία στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς ακριβείς πληροφορίες ήταν πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν.

Και όταν αυτό γινόταν εφικτό, ήταν πλέον για να ακουστούν ευχάριστα νέα: πότε θα έβγαινε από το νοσοκομείο. Οχι όμως τώρα: αυτή τη φορά δεν επέστρεψε. Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Στις 2 Ιουνίου 1940, ο Κωνσταντίνος ως βρέφος, θα γνώριζε την απομάκρυνση από την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της ζωής του – κάτι που θα τον κατέτρεχε έκτοτε για πάντα. Ήταν όταν η οικογένειά του έφυγε μέσω Κρήτης για την Αίγυπτο και στη συνέχεια για τη Νότιο Αφρική την ώρα που οι Γερμανοί έμπαιναν πλέον στην Ελλάδα.

Θα επέστρεφαν όταν ο Κωνσταντίνος ήταν πλέον 6 ετών, με την παλινόρθωση του ελληνικού θρόνου μετά το δημοψήφισμα που έφερε βασιλιά τον θείο του Γεώργιο Β’. Ο αιφνίδιος θάνατος του Γεωργίου το 1947 έφερε τον Παύλο, πατέρα του Κωνσταντίνου στον θρόνο, και, κατά συνέπεια, μετέτρεψε τον ίδιο σε πρίγκιπα – διάδοχο από πολύ νεαρή ηλικία.

«Βασιλιάς των Ελλήνων, όχι της Ελλάδας»

Πολύ νεαρός όμως ήταν και αρκετά αργότερα, όταν έφτασε πλέον η μεγάλη ώρα: να γίνει βασιλιάς των Ελλήνων – και επέμενε πολύ σε αυτό: όχι της Ελλάδας, των Ελλήνων, υπενθύμιζε διαρκώς. Ήταν η στιγμή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο βαρύ, από κάθε άποψη θάνατο: τόσο προσωπικά, όσο και πολιτικά: εκείνον του πατέρα του, Βασιλέα Παύλου, το 1964.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ