Η Γερμανία λέει «όχι» σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Η Γερμανία λέει «όχι» σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες η κυπριακή πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι θέλει τον «διάλογο και μία λύση για τους πολίτες».

«Τους γείτονες δεν μπορεί να τους επιλέξει κανείς – όσο και αν μερικές φορές θα το επιθυμούσε». Τη φράση αυτή είχε χρησιμοποιήσει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι. Την υπενθύμισε και μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Βερολίνο.

Οι κοινές τους δηλώσεις ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μπέρμποκ τη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, μία ευκαιρία να στείλει στην Αγκυρα ένα σαφές μήνυμα: «Η λύση για την Κύπρο μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και από το Βερολίνο θέλω να τονίσω σαφώς και καθαρά: Μία λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν τίθεται υπό συζήτηση».

Με το Κυπριακό βαλτωμένο ουσιαστικά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η δημιουργία νέων τετελεσμένων από την Αγκυρα στο επόμενο διάστημα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα.

«Είναι σημαντική η τήρηση εποικοδομητικής στάσης, κυρίως τους επόμενους μήνες, την ίδια (εποικοδομητική, σ.σ.) στάση περιμένουμε να δείξουν και οι άλλες γειτονικές χώρες», είπε η Μπέρμποκ, με το βλέμμα στην Τουρκία. «Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποκλιμάκωση. Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει με την αλληλεγγύη της Γερμανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ