Ενεργειακή κρίση: O Πούτιν κοντεύει να χάσει τον πόλεμο με την Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: O Πούτιν κοντεύει να χάσει τον πόλεμο με την Ευρώπη

Αν και ο Πούτιν έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να χτυπήσει η ενεργειακή κρίση αποτελεσματικά την Ευρώπη τελικά φαίνεται ότι χάνει το momentum.

Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται με τον Πούτιν να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το φυσικό αέριο και την Ευρώπη να προσπαθεί να αμυνθεί, όσο περισσότερο μπορεί. Σύμφωνα με το Politico, έχοντας πλέον διανύσει τα μισά του πρώτου χειμώνα του ενεργειακού πολέμου, η Ευρώπη φαίνεται να κερδίζει στα σημεία.

Σίγουρα, ο Πούτιν όταν προειδοποιούσε τον Σεπτέμβριο τους Ευρωπαίους ότι θα «παγώσουν», εάν η Δύση επιμείνει στις κυρώσεις, δεν είχε στο μυαλό του, το κύμα ζέστης που επικράτησε στην Ευρώπη κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα, το οποίο φαίνεται να κερδίζει την παρτίδα για την ΕΕ.

Τα μέτρα της ΕΕ μετά την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου

Στην αρχή της κρίσης, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν κυμανθεί πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 10 φορές υψηλότερες από ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Για τον λόγο αυτό, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκπόνησαν σχέδια μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου. Ακόμη, προχώρησαν στην διασφάλιση της μεταφοράς των προμηθειών σε χώρες με τις χειρότερες ελλείψεις.

Μάλιστα, τα κράτη ετοιμάζονταν ακόμα και για τακτικές διακοπές ρεύματος στην ΕΕ. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η στρατηγική του Πούτιν να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την ΕΕ να εγκαταλείψουν την υποστήριξη του προς την Ουκρανία, ήταν πολύ αποτελεσματική.

Το κλείσιμο της στρόφιγγας γύρισε μπούμερανγκ στον Πούτιν το 2023

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η εικόνα είναι ακόμα πιο θετική για την Ευρώπη από την προβλεπόμενη. Από την άλλη, η στρατηγική της εργαλειοποίησης του αερίου και του πετρελαίου φαίνεται πως του έχει γυρίσει μπούμερανγκ με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να έχει μεγάλες απώλειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ