Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο σε Μπλίνκεν: «Ο κατευνασμός του Ερντογάν δεν αποτελεί λύση»

Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο σε Μπλίνκεν: «Ο κατευνασμός του Ερντογάν δεν αποτελεί λύση»

Αναλυτικά η επιστολή

Παρέμβαση για το θέμα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου με τα αμερικανικά F-16 πραγματοποίησε το Αμερικανο – Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης, ο οποίος υπέγραψε τη σχετική δήλωση – ανακοίνωση προς τον Αντονι Μπλίνκεν, αναφέρεται τόσο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και στις κυρώσεις που ούτως ή άλλως έχουν επιβληθεί στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

Διαβάστε επίσης: Καταρρέει το βρετανικό σύστημα υγείας – Εκατομμύρια πολίτες στην αναμονή για περίθαλψη

«Επαναλαμβάνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία με βάση την πάγια θέση μας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροσκάφη που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζοντας τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την πώληση και χρήση εξοπλισμών σε ξένες χώρες, συγκεκριμένα τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων» αναφέρει η επιστολή.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Λαριγκάκης, η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35 για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 για τα οποία συνεχίζει να υπόκειται σε κυρώσεις βάσει του CAATSA, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που είχε αναφέρει πως τυχόν πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων της CAATSA.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν παραβίαση των υφιστάμενων κυρώσεων CAATSA, μια θέση που κατέχουμε επίσης» ήταν η αναφορά του κ. Λαριγκάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία εργάζεται ενεργά ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών», γι’ αυτό το λόγο «ο κατευνασμός ενός αδίστακτου δικτάτορα όπως ο Ερντογάν δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ