WSJ: Σε αδιέξοδο πλησιάζει η παγκόσμια οικονομία – Υφεση βλέπουν 6 στους 10 αναλυτές

WSJ: Σε αδιέξοδο πλησιάζει η παγκόσμια οικονομία – Υφεση βλέπουν 6 στους 10 αναλυτές

Τα δυσοίωνα μηνύματα οικονομολόγων σε σχετική δημοσκόπηση της Wall Street Journal

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς ύφεση, με ποιο πρόσφατο παράδειγμα τη δημοσκόπηση οικονομολόγων από την Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, το γκάλοπ της WSJ όρισε τις πιθανότητες ύφεσης το 2023 στο 61%. Ακόμη και ο 96χρονος πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, ανέφερε ότι η ύφεση είναι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα» δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής τροχιάς.

Όμως εδώ τίθεται το ερώτημα «τι τροχιά είναι αυτή;». Η Fed προσπαθούσε να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Η λύση της κεντρικής τράπεζας ήταν να ξεκινήσει μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων με την ελπίδα να μετριάσει το «τέρας», επιβραδύνοντας την οικονομία.

Πλέον, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται και η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι θα μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η επιθετική πολιτική της Fed έχει προκαλέσει μια ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομίας, με τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων να βλάπτουν τον στεγαστικό τομέα, ενώ και η μεταποιητική δραστηριότητα εμφανίζει προβλήματα. 

Ο αντίκτυπος μιας σύντομης ύφεσης

Οι οικονομολόγοι δεν είναι οι μόνοι που σκέφτονται την ύφεση. Οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας εδώ και μήνες, ενώ έγιναν μάρτυρες της βουτιάς του S&P 500 κατά 18% (έως και 25% σε ένα σημείο) από το υψηλό ρεκόρ στις αρχές του 2022.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ