Σουηδία: Θέλει αποκατάσταση του διαλόγου με την Τουρκία για είσοδο στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Θέλει αποκατάσταση του διαλόγου με την Τουρκία για είσοδο στο ΝΑΤΟ

«Καρφιά» στη Σουηδία για τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν

«Γέφυρες» επικοινωνίας με την Τουρκία προσπαθεί να ρίξει η Σουηδία που θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Άγκυρα σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Στοκχόλμης και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη ο πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον.

Η συγκεκριμένη δήλωση ήρθε λίγο αφότου η Άγκυρα ανέβαλε επ’ αόριστον την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Κρίστερσον είπε ακόμα ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Η ενέργεια ακροδεξιού πολιτικού προκάλεσε την έκρηξη του Ερντογάν

Η ενέργεια του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος έκαψε το κοράνι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκόβει κάθε δίαυλο επικοινωνίας και στήριξης στη Σουηδία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά την αντίδραση της κυβέρνησης της Σουηδίας αναφέρθηκε στο κάψιμο του κορανίου υποστηρίζοντας ότι κάπου εκεί ολοκληρώνεται το αίτημα της Στοκχόλμης για είσοδο της συμμαχίας σημειώνοντας πως «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες ενός ατόμου φτάνουν μέχρι το σημείο όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες κάποιου άλλου».

«Το ζήτημα που ξεκινάει με την αίτηση της Σουηδίας ολοκληρώνεται με το κάψιμο του κορανίου. Η άσχημη αυτή ενέργεια στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για τους Μουσουλμάνους. Υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας σας, έγινε κάτι τόσο ανήθικο και ντροπιαστικό», είπε ακόμα.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με κάτι που θεωρείται ιερό για τους Μουσουλμάνους και άλλες θρησκείες. Θα αφήσετε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ανεξέλεγκτες στους δρόμους σας και μετά περιμένετε την υποστήριξή μας για να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μην περιμένετε καμία υποστήριξη στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήρθε και η επίσημη αντίδραση της Άγκυρας που ακύρωσε επ’ αόριστον τον τριμερή μηχανισμό μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ