Ευθύμιος Λέκκας: «Τα κτίρια στη χώρα μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά της Τουρκίας»

Ευθύμιος Λέκκας: «Τα κτίρια στη χώρα μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά της Τουρκίας»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για άλλη μία φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός φονικού σεισμού στη χώρα μας, αντίστοιχου με αυτόν της Τουρκίας.

Ολοένα και μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων και των τραυματισμένων των φονικών σεισμών που χτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία. Σχετικά με την εικόνα που επικρατεί στην Αντιόχεια μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής αρχικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρομοίασε το μέγεθος της καταστροφής με αυτήν που είχε υποστεί το 2011 η Αϊτή με 270.000 νεκρούς.

«Εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν απαριθμείται μονάχα με τους νεκρούς αλλά δρομολογεί καταστάσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολες για το μέλλον αυτής της περιοχής. Καταστάσεις δύσκολες στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα» επισήμανε ο ίδιος.

«Έχουμε πάνω από 120.000 καταρρεύσεις και υπολογίζουμε ότι τα θύματα θα φτάσουν δυστυχώς τις 50.000 αν και δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό» προσέθεσε.

Αναφορικά με τις αμέτρητες παραβλέψεις του αντισεισμικού νόμου στις κατασκευές της Τουρκίας, ο κ. Λέκκας αρχικά υπογράμμισε πως οι νόμοι ανέκαθεν ήταν «ελαστικοί» και δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρότητα των αντίστοιχων νόμων στη χώρα μας.

«Έχουμε να κάνουμε με έλλειμμα στον αντισεισμικό κανονισμό και στις κανονιστικές διατάξεις, έχουμε να κάνουμε με λάθος στον κατασκευαστικό σχεδιασμό και με πολλή φτωχή ποιότητα των υλικών της κατασκευής» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κτίρια, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο καθηγητής είπε πως δεν μπορούν να γίνουν ενισχυτικές εργασίες, παρά μόνο να χτιστούν από την αρχή.

«Η αρχιτεκτονική των κτιρίων δεν μπορεί να αλλάξει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο σεισμός στη Σάμο το 2020, όπου δεν είχαμε κατάρρευση κτιρίου» συμπλήρωσε σχετικά.

Ο καθηγητής ερωτώμενος ξανά για το ενδεχόμενο ενός αντίστοιχου σεισμού στην Ελλάδα απάντησε: «Κακώς που άνοιξε η συζήτηση αυτή από συναδέρφους και κακώς που προβλήθηκε τόσο από τα μέσα ενημέρωσης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες τεκτονικές δομές της τάξεως των 500 χλμ για να δώσουν έναν αντίστοιχο σεισμό με αυτόν της Τουρκίας».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα κτίρια στην χώρα μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά της Τουρκίας.

«Τα κτίρια στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε όλες τις δονήσεις και έχουμε κάνει μία έρευνα και είδαμε ότι οι επιπτώσεις, τόσο οι οικονομικές, όσο και σε επίπεδο θυμάτων, σε ομόλογους σεισμούς στην Ελλάδα είναι οι μικρότερες σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο καθηγητής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ