Χιόνι: Κύμα ψύχους απειλεί την Ευρώπη – Πού θα χιονίσει τις επόμενες μέρες

Χιόνι: Κύμα ψύχους απειλεί την Ευρώπη – Πού θα χιονίσει τις επόμενες μέρες

Πότε αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού

Η αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτές τις μέρες, καθώς από τη μία έχουμε λασποβροχές, νοτιάδες και 20αρια και από την άλλη… χιόνια στα ορεινά.

Από την Κυριακή ωστόσο, ο χειμώνας θα δηλώσει έντονα την παρουσία του και πάλι σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με πυκνές χιονοπτώσεις που ενδεχομένως θα καταλήξουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Διαβάστε επίσης: Οι αριθμοί λένε την αλήθεια – Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης (pics)

Προ των πυλών κύμα ψύχους

Σύμφωνα με τον Forecast Weather, που επικαλείται άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Meteoweb.eu, μετά το ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων που συνεχίζει να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προκαλώντας ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής ειδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά από την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Κι αυτό γιατί μία ψυχρή μάζα αέρα θα προκαλέσει εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στην Γαλλία, την Ισπανία, την Σλοβενία, την Κροατία, την Ιταλία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη και καταλήγοντας εν συνεχεία μέχρι την Βόρεια Αφρική.

Δηλώνει ξανά «παρών» ο χειμώνας

Έτσι από την Κυριακή ο χειμώνας θα δηλώσει έντονα την παρουσία του και πάλι σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης σύμφωνα  ακριβώς στην εκπνοή του τρίτου και τελευταίου μήνα της χειμερινής περιόδου, με πυκνές χιονοπτώσεις που ενδεχομένως θα καταλήξουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι οποίες δεν αποκλείεται να πάρουν την μορφή χιονοθύελλας, ντύνοντας στα λευκά πολλές περιοχές στις προαναφερθείσες χώρες την Δευτέρα και την Τρίτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυτό θα είναι μόνο η αρχή της επιστροφής των χειμερινών συνθηκών στην Ευρώπη, αφού οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Μάρτιος δεν θα θυμίζει καθόλου άνοιξη στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Η ψυχρή μάζα αέρα αναμένεται να καταλήξει έως και την Αλγερία, ενώ μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι ήπιες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν κυρίως σε κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα βουνά της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έξοδος των εκδρομέων θα γίνει μεν με καλό καιρό, ωστόσο από την Κυριακή και μετά η θερμοκρασία θα πέσει και θα έχουμε βροχοπτώσεις, αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Κυριακή, στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών βροχών.
Λίγα χιόνια θα πέσουν τις βραδινές ώρες στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 2000 μέτρα).
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και από το απόγευμα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 20 και κατά τόπους τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα, στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 2000 μέτρα). Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φθάσει τους 14 με 15 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, βαθμιαία όμως από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Χιόνια στα ορεινά

Την Τετάρτη, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Πέμπτη, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Προοπτική για την Παρασκευή

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ