Αλτούν κατά Μενέντεζ: Εσείς είστε ο «δύσκολος σύμμαχος»

Αλτούν κατά Μενέντεζ: Εσείς είστε ο «δύσκολος σύμμαχος»

Μετά την αντίδραση Μενέντεζ για την πώληση των F-16, ο Φαχρετίν Αλτούν με σειρά αναρτήσεων στο Twitter απαντά στους ισχυρισμούς του γερουσιαστή.

Η κάθετα αρνητική στάση του Μπομπ Μενέντεζ ως προς την πώληση των F-16, προκάλεσε την αντίδραση των Τουρκικών ΜΜΕ και της κυβέρνησης της Άγκυρας. Ο εκπρόσωπος επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν χαρακτήρισε «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του γερουσιαστή κατά της χώρας του, ενώ είπε πως οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, ο Αλτούν ανέφερε: «Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις εσφαλμένες αντιλήψεις που είναι κοινές στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Βέλη Αλτούν προς Μενέντεζ

Σε άλλες του αναρτήσεις, ο Αλτούν, απευθυνόμενος προσωπικά στον Μενέντεζ, είπε: «Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, κ. Μενέντεζ. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Κάποιοι από τους γείτονές μας έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πάντα αντιδρούσαμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας.

Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προβαίνει ποτέ σε παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, όπως ισχυρίζεστε, κ. Μενέντεζ. Το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, η επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από την ΕΕ, είναι ο ένοχος σε αυτή την περίπτωση.

Η Τουρκία έχει επιδιώξει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με συνέπεια. Έχουμε στραφεί σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, συχνά υπό την ηγεσία σας κ. Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο.

Η κατηγορία σας σχετικά με τη φυλάκιση δικηγόρων και δημοσιογράφων, καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμη και παραπλανητική. Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους.

«Δεν αποτελεί παραβίαση συμφωνιών η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ»

Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών, τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκική Δημοκρατία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ.

Έχετε δίκιο για την Τουρκία που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των YPG/PKK, όπως τους αποκαλείτε «εταίρους των ΗΠΑ», στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική ομάδα που πολεμά το τουρκικό κράτος για περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους.

Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας στο παρελθόν την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, ενώ και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα, αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της».

Κάθετα αντίθετος ο Μπόμπ Μενέντεζ στην πώληση των F-16

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας την προκλητική της στάση και τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι «δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16».

Μάλιστα τα λεγόμενα του Μενέντεζ αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς τα είπε, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο ρώτησε πως θα χαρακτήριζε μία τέτοια χώρα, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να απαντά «ένας προκλητικός σύμμαχος». Τότε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε «αυτή η χώρα είναι η Τουρκία. Μια χώρα που κάνει όλα αυτά τα πράγματα δεν αξίζει να λάβει τα F-16». 

Ο διάλογος φωτιά μεταξύ Μενέντεζ-Μπλίνκεν

Μενέντεζ: Τι αποκαλείτε μία χώρα, ο οποία παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα εδαφικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Μία χώρα, η οποία κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας; Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ;

Που έχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές; Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της;

Που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;

Που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ, όπως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας;

Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ;Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη;

Που αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης;

Που έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO;

Που συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;

Μπλίνκεν: Νομίζω ότι θα το έλεγα ότι ένας προκλητικός σύμμαχος

Μενέντεζ: Λοιπόν, καλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι μια τέτοια χώρα … ότι αξίζει να πουλήσουμε τα F-16 σε αυτήν

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ