Εντι Ράμα: Λύση για την ΑΟΖ με την Ελλάδα στη Χάγη μετά τις εκλογές

Εντι Ράμα: Λύση για την ΑΟΖ με την Ελλάδα στη Χάγη μετά τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, που βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια της προσωπικής του έκθεσης με έργα μεικτής τεχνικής και γλυπτά, μιλάει στα «ΝΕΑ» για τους γερούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται στην τέχνη, ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ελληνική εθνική μειονότητα

Η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Ελλάδα, Εντι Ράμα, είχε μία διαφορετική αφορμή από ό,τι συνήθως. Τα εγκαίνια της προσωπικής του έκθεσης όπου παρουσιάζει έργα μεικτής τεχνικής και γλυπτά, στο Ζάππειο, με τίτλο «Improvisations» και επιμελήθηκε η Κατερίνα Κοσκινά. Μία έκθεση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο να υπογραμμίσει τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.

Η συνάντηση με τον Εντι Ράμα έγινε μετά το ελληνο-αλβανικό φόρουμ, που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στην Αθήνα, με τον ίδιο να δίνει αρκετές φορές έμφαση στο πόσο καλές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο και δίνοντας έμφαση και στους οικονομικούς δεσμούς, αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους. Αναφερόμενος δε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε για τον πόνο που ένιωσε ο αλβανικός λαός, ενώ σημείωσε και την κήρυξη εθνικού πένθους στη χώρα σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Μία κίνηση που είχε ιδιαίτερη σημασία και για την Αθήνα.

Ο Εντι Ράμα είναι σαφής όταν λέει αναφερόμενος σε Ελλάδα και Αλβανία ότι «πολιτικά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τα μεταξύ μας ζητήματα αντιμετωπίζονται με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, με κοινή αντίληψη ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας και ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» αναφέρεται ακόμα στην απόφαση Ελλάδας – Αλβανίας για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να υπάρξουν εξελίξεις και να κατατεθεί το συνυποσχετικό Αθήνας – Τιράνων πριν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Ράμα απαντά αρνητικά αφού όπως λέει «υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί». Οπως τόνισε, τα Τίρανα ακολουθούν τα βήματα που προβλέπονται, στη βάση των διαδικασιών ώστε «να έχουμε την έγκριση από τον πρόεδρο και στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις». Με τις εξελίξεις όπως φαίνεται να αναμένονται μετά τις κάλπες στην Αθήνα.

Για την ελληνική μειονότητα

Απαντώντας για τις εκκρεμότητες στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και τους αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, ο Ράμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλα πάνε πολύ καλά». Υπενθύμισε την πολύ καλή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία, σημειώνοντας τη συνάντησή τους στη Δρόπολη «όπου χαιρέτησε τον κόσμο στο ίδιο μέρος όπου ήρθε πρώτος ο πατέρας του». Σύμφωνα με τον Εντι Ράμα «όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και δεν υπάρχει κανένα θέμα». 

Ασπρόμαυρα σχέδια στο ΝΑΤΟ

Με αφορμή την έκθεση και τη δυνατότητα του ελληνικού λαού να γνωρίσει τον Εντι Ράμα ως καλλιτέχνη, ο Ράμα απαντώντας στο αν η τέχνη επηρεάζει την πολιτική ή το αντίθετο, παραδέχθηκε ότι «η τέχνη δεν επηρεάζει την πολιτική» αφού όπως λέει «τα μεγάλα ποιήματα δεν σταμάτησαν ποτέ έναν πόλεμο. Η τέχνη είναι μια ζωή σε μια άλλη πραγματικότητα, η πολιτική είναι μια μάχη στην πραγματικότητα της ζωής μας. Ενώ η τέχνη δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική, η πολιτική μπορεί να επηρεάσει την τέχνη για καλό, κακό ή χειρότερο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ