Προσοχή: Τηλεφωνική απάτη σας αρπάζει 500 ευρώ!

Προσοχή: Τηλεφωνική απάτη σας αρπάζει 500 ευρώ!

Σας αφορά!

Προσοχή! Νέα τηλεφωνική απάτη! Κατά πάσα πιθανότητα σας έχουν καλέσει κι εσάς από έναν αριθμό που (μοιάζει να) είναι από την Αγγλία. Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πίσω βρίσκονται επιτήδειοι που έχουν σκοπό να σας απασπάσουν χρήματα. Παράλληλα, μία νέα τηλεφωνική απάτη έρχεται από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Φλόριντα, την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ertnews, ο αριθμός της κλήσης ξεκινάει από +44. Πρόκειται για κλήσεις του εξωτερικού, συγκεκριμένα από το Λονδίνο (φαινομενικά) στις οποίες απαντώντας, καλούμαστε να επενδύσουμε σε δήθεν κερδοφόρα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως σε κρυπτονομίσματα αλλά και σε εταιρείες – «φαντάσματα».

Κατά βάση, αυτό που υπόσχονται οι επιτήδειοι, μέλη κυκλώματος με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων καταθετών, προκειμένου να δελεάσουν, είναι το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί το θύμα να επενδύσει σε σχέση με τις υποτιθέμενες υπέρογκες αποδόσεις στις τοποθετήσεις.

Πώς λειτουργεί η απάτη

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό «σενάριο» από τηλεφώνημα, κατά την πρώτη προσέγγιση των επιτηδείων:

«Καλησπέρα σας! Καλώ από την επενδυτική εταιρεία “Forex”. Έχουμε για εσάς μια πρόταση, με την οποία θα μπορέσετε με μια πολύ μικρή μόνο επένδυση, να αυξήσετε σημαντικά το κεφάλαιό σας. Μιλάμε για υπεραποδόσεις μέσω BitCoins, που είναι το μέλλον της Οικονομίας, αν δεν το γνωρίζετε. Τι λέτε; Θέλετε να δοκιμάσετε; Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και χιλιάδες πολίτες είναι ήδη ευνοημένοι!»

Μετά από την ενημέρωση που γίνεται οι πολίτες που είναι πιο εύπιστοι πέφτουν στην παγίδα, καθώς καλούνται να δώσουν προσωπικά στοιχεία, στα οποία και αποσκοπούν οι επιτήδειοι. Ακολουθούν μεταφορές ποσών σε λογαριασμούς τους, τα οποία και τελικά «κάνουν φτερά».

Οι ανυποψίαστοι πολίτες, πείθονται ότι με ένα ποσό που επένδυσαν, λ.χ. της τάξεως των 500 ευρώ, θα λάβουν σε επόμενο στάδιο το δεκαπλάσιο, κατόπιν της ανάλογης υπόσχεσης. Σαφώς και μετά από λίγες, επόμενες επικοινωνίες, η όποια «ανταπόκριση» χάνεται και χρήματα εξαφανίζονται.

Οι εν λόγω κλήσεις γίνονται τόσο σε κινητά όσο και σε σταθερά ιδιωτών και οι εισερχόμενες κλήσεις φαίνεται να προέρχονται από διάφορες ξένες χώρες, π.χ. Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Κύπρο.

Καλούν από Αλβανία

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις επί του ζητήματος, στη γειτονική Αλβανία αλλά και στην Ουκρανία εκτιμάται ότι τελικά βρίσκεται ο «πυρήνας» του κυκλώματος εξαπάτησης.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του βαλκανικού τύπου, αναδημοσιεύουν μια προ ημερών ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας της Αλβανίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (SPAK), η οποία και ξεκίνησε έλεγχο σε μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο της γείτονος χώρας θέλοντας να εξετάσει κατά πόσο εμπλέκονται στην εξαπάτηση το λιγότερο 1.000 πολίτες σε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά σε τουλάχιστον 13 call centers στην Αλβανία, ενώ ξεκίνησε μετά από σχετικό αίτημα των αρμόδιων Αρχών της Γερμανίας, που είναι η μία χώρα.

Αφορμή για την έρευνα στη Γερμανία φέρεται να αποτέλεσε καταγγελία γυναίκας, η οποία δέχθηκε τηλεφώνημα από τηλεφωνικό κέντρο στα Τίρανα. Αφού η ίδια πείστηκε να «επενδύσει», οι επιτήδειοι κατάφεραν να της απέσπασαν 9.700 ευρώ, με την υπόσχεση επενδύσεων σε Bitcoin.

Πού βρίσκουν τους αριθμούς

Άλλα, μικρότερα κυκλώματα διακίνησης δεδομένων, καταφέρνουν να αλιεύουν στοιχεία από εταιρείες που πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες και στις οποίες κατά καιρούς μπορεί να έχουμε εκχωρήσει πληροφορίες επικοινωνίας, όπως το κινητό μας τηλέφωνο. Αναφορές των τελευταίων πολλών μηνών κάνουν λόγο ακόμα και για κυκλώματα εμπορίας τηλεφωνικών καταλόγων.

Πηγή: athensmagazine.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ