Κανονικά υποψήφιος ο Ερντογάν: «Η απόφαση τους χτύπησε στο πρόσωπο»

Κανονικά υποψήφιος ο Ερντογάν: «Η απόφαση τους χτύπησε στο πρόσωπο»

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θεωρούσαν αντισυνταγματική την υποψηφιότητα Ερντογάν.

Κανονικά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν αντισυνταγματική την υποψηφιότητά του.

Το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), το DEVA, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) και το Κόμμα Πατρίδα (Memleket), από την αντιπολίτευση είχαν καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας ως προς την υποψηφιότητα του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξαντλήσει το όριο των δύο θητειών που υπάρχει σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ωστόσο το YSK τις απέρριψε.

Ο Ερντογάν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2018, και βάσει Συντάγματος μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, μόνο αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που όμως δεν συνέβη τώρα, καθώς θα χρειαζόταν η θετική ψήφος των 360 από τους 600 βουλευτές.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τις εκλογές από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τι ισχυρίζεται το AKP

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος, το 2018 εξελέγη βάσει του νέου προεδρικού συστήματος ύστερα από τη συνταγματική αναθεώρηση, συνεπώς, οι προηγούμενες θητείες δεν υπολογίζονται και το 2018 είναι η πρώτη θητεία του Ερντογάν υπό το νέο σύστημα.

«Έχω υπάρξει υπηρέτης του έθνους εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Τηρήσαμε όποια υπόσχεση που δώσαμε μέχρι σήμερα. Ευτυχώς το έθνος μέχρι σήμερα δεν μας άφησε μόνους και πάντα μας υποστήριζε. Ειδικά εδώ στο αγαπημένο Γκαζιαντέπ, ένα μέρος που έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας. Με ισχυρή δημοκρατία και την ανάπτυξη που έχουμε φέρει τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και έχουμε αντιμετωπίσει τα ψεγάδια των προηγούμενων περιόδων. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Αν περάσουμε και από αυτές χωρίς πρόβλημα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οικοδομήσουμε τον Αιώνα της Τουρκίας, να δώσουμε στη χώρα μας ένα μεγαλύτερο όραμα στην Τουρκία. Είμαστε εδώ ως υπηρέτες και όχι ως αφέντες. Από εδώ και στο εξής θα προσφέρουμε ευκαιρίες σε κάθε πολίτη του έθνους. Με τη δύναμη και την εμπειρία των 20 χρόνων είμαστε έτοιμοι για τα έργα υποδομής του Αιώνα της Τουρκίας», είπε ακόμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ