Κατασκοπεία: Ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει την τύχη του δημοσιογράφου της WSJ

Κατασκοπεία: Ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει την τύχη του δημοσιογράφου της WSJ

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους οι υπουργοί Εξωτερικών έθιξαν και ορισμένα θέματα διμερούς χαρακτήρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πως είναι απαράδεκτο η Ουάσιγκτον να πολιτικοποιεί την υπόθεση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για κατασκοπεία στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως η μοίρα του Γκέρσκοβιτς θα αποφασιστεί από το δικαστήριο. Επανέλαβε μάλιστα τον ισχυρισμό της Ρωσίας, για τον οποίο δεν έχει δώσει δημόσια καμία απόδειξη, ότι ο δημοσιογράφος πιάστηκε «επ’ αυτοφόρω» την περασμένη εβδομάδα.

Χωρίς… πολιτικό χρώμα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο δημοσιογράφος συνέλεξε πληροφορίες που συνιστούν κρατικό μυστικό «για τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέστησε επίσης «την προσοχή του Μπλίνκεν στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ρωσικών αρχών, σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το υπουργείο.

«Τονίστηκε με έμφαση πως είναι απαράδεκτο αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τα δυτικά ΜΜΕ να ανακατεύουν με τη σαφή πρόθεση να δώσουν σε αυτή την υπόθεση πολιτικό χρώμα».

Η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία του Μπλίνκεν, ανέφερε η ρωσική πλευρά.

Απελευθέρωση εδώ και τώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του ρεπόρτερ της Wall Street Journal, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός διαβίβασε τη μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την απαράδεκτη κράτηση από τη Ρωσία ενός δημοσιογράφου Αμερικανού πολίτη. Ο υπουργός απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πάτελ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι υπουργοί Εξωτερικών έθιξαν και ορισμένα θέματα διμερούς χαρακτήρα, αλλά και τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις διπλωματικές αποστολές να συνεχίσουν το έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ