Ερντογάν: Ίσως οι Κούρδοι κρίνουν την πολιτική του μοίρα

Ερντογάν: Ίσως οι Κούρδοι κρίνουν την πολιτική του μοίρα

Ανάλυση του CNN εξηγεί πώς το HDP ενδέχεται να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στον «σουλτάνο»

Ίσως οι Κούρδοι να είναι εκείνοι που θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του CNN. Όπως τονίζει το αμερικανικό μέσο, το κουρδικό κόμμα πρόκειται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, και δεν αποκλείεται να είναι εκείνο που θα αλλάξει τις ισορροπίες εις βάρος του «σουλτάνου».

Τον προηγούμενο μήνα, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) ανακοίνωσε μια απόφαση που είναι βέβαιο ότι τάραξε τον τούρκο πρόεδρο και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): στις επόμενες εκλογές δεν θα «κατέβει» με δικό του υποψήφιο για την προεδρία, γεγονός που ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως παρότρυνση προς τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης.

«Σημείο καμπής»

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που πρόκειται να αλλάξει το μέλλον της Τουρκίας και της κοινωνίας της», ανέφερε το HDP σε ανακοίνωσή του στις 23 Μαρτίου. «Για να εκπληρώσουμε την ιστορική μας υποχρέωση ενάντια στην κυριαρχία του ενός, δεν πρόκειται να προτείνουμε δικό μας υποψήφιο για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου».

«Πρόκειται για τραγική ειρωνεία για τον τούρκο αυταρχικό ηγέτη, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας καταστέλλοντας το κόμμα, όταν το HDP άρχισε να προσελκύει τους ψηφοφόρους του», αναφέρει το CNN στην ανάλυσή του. ο πρώην ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή επό επτά χρόνια σχεδόν, ενώ το κόμμα κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου από δικαστήριο που εξετάζει την ενδεχόμενη σύνδεσή του με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διαθέτει και στρατιωτικό σκέλος, και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με το τελευταίο. Παρόλα αυτά, η επιρροή του HDP ενδέχεται να είναι εκείνη που θα κρίνει το μέλλον της τουρκικής πολιτικής σκηνής.

Φλερτ Κούρδων – Κιλιτσντάρογλου

Η απόφαση του HDP να μην ανακοινώσει δικό του υποψήφιο έφτασε μόλις τρεις ημέρες αφότου ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – κύριος αντίπαλος του Ερντογάν – επισκέφθηκε τους συν-επικεφαλής του κόμματος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι λύσεις στα προβλήματα της Τουρκίας «συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού προβλήματος» θα προέλθουν από το κοινοβούλιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ