Θα πετύχει το «προξενιό» Τουρκίας-Συρίας που δουλεύει μεθοδικά ο Πούτιν;

Θα πετύχει το «προξενιό» Τουρκίας-Συρίας που δουλεύει μεθοδικά ο Πούτιν;

«Οι προσδοκίες της Ρωσίας από την προσέγγιση Τουρκίας-Συρίας δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως»

Σε μια προσπάθεια να συμφιλιώσει την Άγκυρα και τη Δαμασκό, η Ρωσία κύρηξε την Τρίτη 4 Απριλίου την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των βοηθών υπουργών Εξωτερικών Συρίας, Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ.

Προς το παρόν το αποτέλεσμα των συνομιλιών παραμένει ασαφές, αλλά το σίγουρο είναι ότι η επίτευξη ειρήνη μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, θα μειώσει τον κίνδυνο νέας τουρκικής εισβολής στη χώρα. Παράλληλα δύο καλοί σύμμαχοι του Κρεμλίνο, θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι, ενώ μέχρι χθες ήταν θανάσιμοι αντίπαλοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποσκοπεί εν μέρει, να δώσει στον Ερντογάν μια ώθηση και στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών δείχνουν την αντιπολίτευση να απειλεί τον φίλο του Πούτιν.

Σημειώνεται πως μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των αρχηγών πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας τον Δεκέμβριο 2023 σηματοδότησε τη συνάντηση υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών από το 2011.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει συνάψει ειρήνη με την Άγκυρα υπό τον όρο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, τμήματα των οποίων η Τουρκία διαχειρίζεται από κοινού με τους σουνίτες αντάρτες συμμάχους της. Η Τουρκία έχει επίσης στρατεύματα στην Ιντλίμπ.

Ένας Άσαντ με αυτοπεποίθηση

Πάντως, ο Άσαντ είναι απρόθυμος να συμβιβαστεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για χρόνια υποστήριζε τους σουνίτες αντάρτες που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, ώσπου επενέβη η Ρωσία το 2015 και ανάγκασε την Άγκυρα να παραιτηθεί από τα σχέδια αλλαγής καθεστώτος.

Οι απόψεις του επαναλήφθηκαν από τον επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας, βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σουσάν, ο οποίος πριν από τη συνάντηση της Τρίτης είπε ότι η επίσημη και ξεκάθαρη ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αποσύρει όλες τις δυνάμεις της είναι «η πόρτα που θα ανοίξει την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Άσαντ έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση καθώς η χώρα του αποκαθιστά δεσμούς με αραβικές ώρες έπειτα από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης. Η Σαουδική Αραβία, η οποία χρηματοδότησε τους σουνίτες αντάρτες, φαίνεται ότι πρόκειται επίσης να κάνει το μεγάλο βήμα, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο Άσαντ θα προσκληθεί στην επικείμενη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Ριάντ.

«Βρυχηθμός» Ιράν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια ενώ μεσολαβούν και μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ θα συμβάλει στη μείωση της τεράστιας επιρροής του Ιράν.

Πράγματι, η αρχική ρύθμιση που πρότεινε η Μόσχα περιελάβανε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ αλλά όχι τον Ιρανό. «Δυσαρεστημένη που παραγκωνίστηκε σε ένα τόσο σημαντικό διπλωματικό γεγονός, η Τεχεράνη άσκησε πίεση στη Δαμασκό να αναβάλει τη συνάντηση. Ταυτόχρονα, το Ιράν επικοινώνησε απευθείας με τη Μόσχα και την Άγκυρα για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Hamidreza Azizi, συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας στο Βερολίνο.

Αν και το Ιράν δεν αντιτίθεται στην προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και Τουρκίας ωστόσο, δεν θέλει μειωθεί η δική του επιρροή. «Η υποστήριξη του Ιράν για την ομαλοποίηση της Τουρκίας-Συρίας εξαρτάται από τη συμμετοχή του Ιράν στη διαδικασία», είπε ο Αζίζι.

Το Κρεμλίνο τελικά συμπεριέλαβε και το Ιράν –και όχι τα Εμιράτα- στις συζητήσεις καθώς η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμό της με την Ουκρανία. Τα ΗΑΕ αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες και το Ιράν εισήχθη.

Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης στις συνομιλίες της Τρίτης, υποδηλώνει ότι «οι προσδοκίες της Ρωσίας δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως», υποστήριξε ο Αζίζι.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ