Γερμανός αντιστράτηγος: «Είτε εισέβαλαν είτε όχι οι Ρώσοι στην Ουκρανία, εμείς θα το κάναμε…»

Γερμανός αντιστράτηγος: «Είτε εισέβαλαν είτε όχι οι Ρώσοι στην Ουκρανία, εμείς θα το κάναμε…»

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προσφέρει μερικές πολύ, πολύ μεγάλες δυνατότητες»

Για τη μεγαλύτερη άσκηση αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, από ιδρύσεώς του, ετοιμάζεται τον ερχόμενο Ιούνιο το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους της Συμμαχίας.

Πρόκειται για την άσκηση Air Defender 2023, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Ιουνίου και για την οποία οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν «χρόνια στα σκαριά» και είχε προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτζ, όταν ρωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ έχει ενημερώσει τη Ρωσία για την άσκηση, είπε: «Δεν χρειάζεται να τους στείλουμε επιστολή για να τους ενημερώσουμε». Πρωταρχικός στόχος του Air Defender είναι να «δείξει και να αποδείξει» ότι η συμμαχία είναι σε θέση να αμυνθεί, είπε ο Ίνγκο Γκέρχαρτζ. «Το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία, αλλά αν κάποιος επιτεθεί σε μια χώρα, μας επιτίθεται σε όλους».

Συνολικά, στην άσκηση του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν περίπου 220 αεροσκάφη από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων θα είναι και η Ιαπωνία.

«Θα έχουμε καλύτερη ευέλικτη άμυνα για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και την ικανότητα να είμαστε πλήρως διαλειτουργικοί στο πεδίο της μάχης. Άρα, όλα έχουν να κάνουν με την αποτροπή των αντιπάλων, ώστε να μην χρειαστεί να πάμε ποτέ σε πόλεμο, και να έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε γρήγορα τις αεροπορικές μας δυνάμεις», είπε ο υποστράτηγος Μάικλ Άντονι Λοχ, διευθυντής της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας.

«Η επικείμενη άσκηση θα δοκιμάσει την ικανότητα της Αμερικανικής Αεροπορίας να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί γρήγορα [δυνάμεις]», παρόμοια με ό,τι θα έπρεπε να κάνουν οι ΗΠΑ εάν ο πόλεμος της Ουκρανίας εξαπλωθεί στο ΝΑΤΟ», δήλωσε επεσήμανε ο υποστράτηγος Μάικλ Άντονι Λοχ. «Είναι η μεγαλύτερη υπερατλαντική κίνηση που έχουμε κάνει» είπε.

Τι θα μας προσφέρει η Φινλανδία στρατιωτικά

Το Air Defender θα είναι η πρώτη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας ως χώρα-μέλος. Ο αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτζ, δήλωσε ότι η Φινλανδία θα στείλει τα F/A-18 Super Hornets, σημειώνοντας όμως ότι οι Φινλανδοί θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα ώστε να αρχίσουν να πετάνε με F-35.

«Νομίζω ότι θα μάθουν πολλά από εμάς και στη συνέχεια, ομοίως, θα μπορέσουμε να μάθουμε πολλά από αυτούς και πώς χρησιμοποιούν τα F/A-18 τους, τα οποία στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τη σειρά τους τα F-35 τους», είπε ο Λοχ.

Η ένταξη της Φινλανδίας διπλασιάζει τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και ο Λοχ είπε ότι η χώρα φέρνει επίσης «μερικές πολύ, πολύ μεγάλες δυνατότητες» στη συμμαχία. «Αν κοιτάξετε το μέγεθος της χώρας και το τι έχουν στη χώρα τους, προσφέρεται για μια ευέλικτη εμπλοκή δυνάμων. Έχουν διαδρόμους προσγείωσης σχεδόν παντού. Και τους δημιουργούν κατευθείαν στους δρόμους».

Πηγές: Defense OneNational Guard, Κey.aero

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ