Ερντογάν και Τσαβούσογλου επιβεβαιώνουν ότι αλλάζουν ρητορική όχι θέσεις και διεκδικήσεις

Ερντογάν και Τσαβούσογλου επιβεβαιώνουν ότι αλλάζουν ρητορική όχι θέσεις και διεκδικήσεις

Τι θα συμβεί με την επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο

Ως επιστροφή στις προκλήσεις και την καλλιέργεια κλίματος έντασης που θα οδηγήσει εν δυνάμει σε κατάρρευση του άτυπου μορατόριουμ ηρεμίας Ελλάδας – Τουρκίας ερμηνεύονται από αρκετούς οι πρόσφατες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων. Δηλώσεις όπως του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο A Haber που καθιστά σαφές ότι οι διεκδικήσεις και οι θέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει.

Και επιμένει μεταξύ άλλων στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών, γκρίζων ζωνών, εναέριου χώρου, αλλά και χωρικών υδάτων, άρα εμμέσως και casus belli.

Λύση πακέτο

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο A Haber τις προηγούμενες μέρες ο τούρκος ΥΠΕΞ, «υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».

Υποστήριξε δε ότι για την επίλυση των ζητημάτων Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να πάνε σε διεθνές δικαστήριο «για όλα». «Δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Οσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα» προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ να μην διαταράσσουν τις ισορροπίες

Κατήγγειλε τέλος τις ΗΠΑ για διατάραξη των ισορροπιών απέναντι σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν κάνει παραχωρήσεις στα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ