«Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν», λέει το Κρεμλίνο – «Καμία σχέση», απαντά το Κίεβο

«Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν», λέει το Κρεμλίνο – «Καμία σχέση», απαντά το Κίεβο

Μπορεί να φτάσει ουκρανικό drone μέχρι τη Μόσχα, υποστηρίζουν πάντως Ουκρανοί μηχανικοί.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Τετάρτη την Ουκρανία ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος αργά τη νύχτα στην κατοικία του και υποσχέθηκε να ανταποδώσει.

Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας «ενήργησαν εγκαίρως» για να καταρρίψουν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Επίσημο: Το ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια θα είναι το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού!

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι το φερόμενο πλήγμα, από το οποίο ο Πούτιν δεν έπαθε τίποτα, ήταν «σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ρωσίας», ενόψει της προγραμματισμένης παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στην παρακείμενη Κόκκινη Πλατεία την ερχόμενη Τρίτη.

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα, όπου και όταν το κρίνει σκόπιμο», τόνισε το Κρεμλίνο.

«Δεν έχουμε καμία σχέση», απαντά το Κίεβο
Και ενώ οι Financial Times επικοινώνησαν με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν, λέγοντας στην εφημερίδα «δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες», λίγο αργότερα ήρθε η επίσημη απάντηση του Κιέβου, δια στόματος Μιχαΐλο Ποντολιάκ, του συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έστειλε μήνυμα σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Αντίθετα, το Κίεβο υποστηρίζει πως η Ρωσία ενδέχεται να ετοιμάζει μεγάλης κίμακας τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Ξεφουσκώνει» η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας;

Παρά την άρνηση του Κιέβου, υποστηρίζουν οι Financial Times, εάν επιβεβαιωθεί η προφανής απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν θα είναι ένα από τα πιο τολμηρά χτυπήματα του Κιέβου, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και μια κραυγαλέα ένδειξη του πώς η πολεμική προσπάθεια της Μόσχας συνεχίζει να «ξεφουσκώνει».

Η Ρωσία αρχικά ήλπιζε να καταλάβει το Κίεβο με έναν αιφνιδιαστικό πόλεμο μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά έχει βρεθεί εγκλωβισμένη σε έναν εξοντωτικό πόλεμο μάχης, έχει υποστεί μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες στο πεδίο της μάχης και αντιμετωπίζει όλο και πιο τολμηρά ουκρανικά χτυπήματα πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία πραγματοποίησε μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αποθήκες καυσίμων και στρατιωτικές βάσεις, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονταν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκαν φωτογραφίες δύο συστημάτων αεράμυνας Pantsir στο Κρεμλίνο, καθώς και άλλων στο κοντινό αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

Η Ρωσία εγκατέστησε επίσης Pantsir στο επίσημο σπίτι του Βλαντίμιρ Πούτιν έξω από τη Μόσχα, σε μια βουκολική κατοικία στη βόρεια Ρωσία και σε ένα χιονοδρομικό κέντρο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα όπου περνάει χρόνο, σύμφωνα με ρωσικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Αν και δεν ήταν άμεσα σαφές κατά πόσον η υποτιθέμενη επίθεση συνέβη, σημειώνουν οι FT, λογαριασμοί υπέρ του Κρεμλίνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν πλάνα από αυτό που φαινόταν να είναι ένα drone, που πετούσε χαμηλά πάνω από την κατοικία του Πούτιν και, στη συνέχεια, εξερράγη.

Άλλα βίντεο έδειξαν κάτι που φαινόταν να είναι αντιαεροπορικά πυρά πάνω από τις μεσαιωνικές εκκλησίες του Κρεμλίνου με τους χρυσούς θόλους, αργά τη νύχτα.

Ο Πούτιν εργάστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές κατά τη διάρκεια της φερόμενης επίθεσης, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Μπορεί να φτάσει ουκρανικό drone μέχρι τη Μόσχα

Ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μιας δεξαμενής σκέψης για την άμυνα της Μόσχας, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν αγοραστεί στο εμπόριο και να έχουν εξοπλιστεί με εκρηκτικά.

Μια ουκρανική ομάδα που εργάζεται υπόγεια στη Ρωσία θα μπορούσε να έχει εκτοξεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από κάπου κοντά στη Μόσχα, δήλωσε ο Pukhov, επιτρέποντάς τους έτσι να αποφύγουν τον εντοπισμό σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου.

Ο μικρός αριθμός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν υποδηλώνει πιθανώς μια πολιτική προσπάθεια και όχι μια ευρύτερη επίθεση, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει επίσης τη δυνατότητα να πετάξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μέχρι τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν Ουκρανό μηχανικό που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στρατιωτικές προδιαγραφές.

«Δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένα drone με εμβέλεια 800 χιλιομέτρων, η στόχευσή του είναι το δύσκολο έργο», εξήγησε.

Όσο για την προφανή αποτυχία της ρωσικής αεράμυνας να σταματήσει τα drones, πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα αντιαεροπορικά συστήματα χρησιμοποιούν οπτικά σκοπευτικά, οπότε το χτύπημα ενός drone είναι εύκολο, αλλά τη νύχτα δεν είναι εύκολος στόχος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ