Μακελειό στο Βελιγράδι: Θρήνος στη Σερβία για τους εννιά νεκρούς στο σχολείο – «Γιατί τους πυροβόλησα»

Μακελειό στο Βελιγράδι: Θρήνος στη Σερβία για τους εννιά νεκρούς στο σχολείο – «Γιατί τους πυροβόλησα»

Το μακελειό στο Βελιγράδι έχει σοκάρει όλη τη Σερβία και όχι μόνο.

Σοκ και θρήνος επικρατεί στο Βελιγράδι μετά τη δολοφονική επίθεση του 13χρονου Κόστα Κετσμάνοβιτς στο σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας την Τετάρτη.

Οι νεκροί από την επίθεση είναι εννιά, οκτώ μαθητές και ένας φύλακας, ενώ στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί μια δασκάλα και έξι ακόμα μαθητές. Μάλιστα, η δασκάλα και ένα κορίτσι βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση από τους τραυματίες.

Οι αστυνομικές αρχές στη Σερβία έχουν συλλάβει τον 13χρονο δράστη, καθώς και τους γονείς του.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, ο Κόστα Κετσμάνοβιτς κατηγορείται σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία για Ανήλικους Παραβάτες. Αρχικά, τα σερβικά Μέσα έγραφαν ότι ο δράστης ήταν 14 ετών, αλλά τελικά είναι 13.

Η στιγμή της σύλληψης του 13χρονου

Ο πατέρας μάλιστα θα κρατηθεί για τουλάχιστον 48 ώρες ως ύποπτος για «διάπραξη εγκληματικής ενέργειας που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται μέχρι και με 12 χρόνια φυλάκισης.

«Από αυτήν τη στιγμή, το αγόρι βρίσκεται σε ένα ειδικό μέρος και θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δημοσιογράφους.

Επίσης, ο 13χρονος θα υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν την ώρα του μακελειού ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ή άλλων ουσιών. 

Τι δήλωσε ο 13χρονος μετά τη σύλληψή του

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο 13χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς και στη συνέχεια φέρεται να είπε τους «πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Μάλιστα, πριν την άφιξη της Αστυνομίας, ο 13χρονος, που είχε αποφασίσει να παραδοθεί, είχε αφήσει το όπλο σε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα σκοτωθεί.

Μετά τη σύλληψή του δεν έδειξε ούτε ίχνος μεταμέλειας και έδειχνε σαν να μην έχει καμία ενσυναίσθηση για την πράξη του και συμπεριφερόταν σαν το όλο συμβάν να μην έχει σχέση με τον ίδιο.

Προσχεδιασμένο το μακελειό

Η επίθεση στο δημοτικό σχολείο Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ στο Βελιγράδι ήταν προσχεδιασμένη από τον έφηβο δράστη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς.

Μάλιστα, ο 13χρονος φέρεται πως είχε επιλέξει και την ημερομηνία και συγκεκριμένα την 3η Μαΐου ώστε να είναι βέβαιος ότι όλοι όσοι ήθελε να σκοτώσει θα ήταν στο σχολείο.

«Όλοι πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο σαν να είναι μια κανονική Τετάρτη. Είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα σήμερα στη Σερβία μετά τη διήμερη αργία της 1ης και της 2ας Μαΐου. Τα παιδιά είχαν κάνει ένα μικρό διάλειμμα και σήμερα επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις» μετέδωσε το BBC.

Επίσης, ο δράστης είχε φτιάξει ένα σκίτσο για το πώς θα έμπαινε και πώς θα έφευγε από το σχολείο, ενώ είχε σχεδιάσει ποιους θα σκοτώσει έχοντας μάλιστα σημειώσει σε ένα χαρτί τα ονόματα και τα επώνυμα.  

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Republika, το αγόρι είχε εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο για να αποφύγει τους σχολικούς φύλακες που φρουρούσαν τις τέσσερις εισόδους του σχολείου. Το σχέδιό του ήταν να μπει στο σχολείο από την είσοδο που ήταν πιο κοντά στην έξοδο.

Αφού ξεκίνησαν τα μαθήματα οι σχολικοί αστυνομικοί έκαναν μία βόλτα για να ελέγξουν τις εισόδους και έτσι ο Κόστα Κετσμάνοβιτς μπορούσε να δει ποια θα ήταν αφύλαχτη ώστε να μπει και περίμενε μάλιστα μέχρι ο φύλακας να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του σχολείου προτού αρχίσει να πυροβολεί.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Βεσελίν Μίσιτς ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες από 15 σφαίρες έκαστος. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο όπλα και τρεις βόμβες μολότοφ. 

Πώς πραγματοποίησε την επίθεση

Περιγράφοντας την επίθεση, ο Μίσιτς ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα από 14 μέτρα απόσταση. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας που βρισκόταν κοντά στην είσοδο.

Αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Republika ο 13χρονος ετοιμαζόταν να ανοίξει πυρ σε βάρος δύο κοριτσιών ωστόσο εκείνη τη στιγμή έμεινε από σφαίρες και βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν μακριά.

Σύμφωνα με τον Βεσελίν Μίσιτς, η Αστυνομία έφτασε στο σημείο άμεσα μετά από αναφορά του υποδιευθυντή του σχολείου ενώ και ο Κόστα Κετσμάνοβιτς, όπως προαναφέρθηκε, τηλεφώνησε και ο ίδιος στην αστυνομία.

Είχε εμπειρία χρήσης όπλων, ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο

Πηγές της Republika αναφέρουν πως ο 13χρονος είναι γιος ενός γνωστού γιατρού, ακτινολόγου του Βελιγραδίου, χρησιμοποίησε τα όπλα του πατέρα του, από τον οποίο είχε μάθει και πώς να πυροβολεί, κάνοντας συχνά εξάσκηση σε πεδία βολής.

Ο πατέρας που συνελήφθη και ανακρίθηκε, κατείχε νόμιμα τα όπλα. Αυτά τα είχε κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι με κωδικό, τον οποίο όπως είπε δεν γνώριζε το παιδί, το οποίο όμως τελικά με κάποιον τρόπο τον έμαθε και κατάφερε να πάρει τα όπλα στην κατοχή του.

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς φέρεται να ήταν εξαιρετικός μαθητής, να είχε πάει σε μουσικό σχολείο για τέσσερα χρόνια, ενώ ασχολιόταν και με τη ρομποτική. Επίσης, φέρεται να ασχολιόταν και με τον αθλητισμό καθώς έκανε καράτε από την ηλικία των 5, ενώ έπαιζε και μπάσκετ.

Η Αστυνομία προς το παρόν δεν γνωρίζει τι ώθησε τον 13χρονο στο αποτρόπαιο έγκλημα καθώς το μόνο συμβάν βίας που είχε βιώσει κατά το παρελθόν ήταν όταν πήγαινε στην 5η τάξη.

Τότε είχε δεχθεί επίθεση στο Θεατρικό Πολιτισμικό Κέντρο του Βελιγραδίου από ένα αγόρι, το οποίο του είχε κόψει το χείλος, ωστόσο το εν λόγω συμβάν δεν είχε σχέση με το σχολείο Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ, καθώς το συγκεκριμένο παιδί δεν πήγαινε καν στο σχολείο όπου συνέβη το μακελειό.

Τα τοπικά μέσα αναφέρουν, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παπαδόπουλο, που είναι κάτοικος στο Βελιγράδι και μίλησε στο MEGA ότι οι πιθανές αιτίες που «όπλισαν» το χέρι του 14χρονου είναι δύο: ή ο κακός βαθμός στο μάθημα της ιστορίας ή ότι το παιδί είχε πέσει bullying από συμμαθητές του.

Λουλούδια και κεριά για τα θύματα έξω από το σχολείο

Γονείς, συμμαθητές των νεκρών παιδιών αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες έχουν πάει και έχουν αφήσει ένα λουλούδι ή έχουν ανάψει ένα κερί έξω από το σχολείο Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ όπου έγινε το μακελειό με τη σερβική κοινωνία να είναι συγκλονισμένη από την ένοπλη επίθεση. Δείτε φωτογραφίες:   

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ