Γαλλία: Ο Μακρόν ποινικοποιεί το οικολογικό κίνημα

Γαλλία: Ο Μακρόν ποινικοποιεί το οικολογικό κίνημα

Μεγάλες αντιδράσεις για την απόφαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου να διαλύσει μαζική ριζοσπαστική οικολογική κίνηση

Σε μια κίνηση που θεωρείται ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα περιορισμού βασικών δημοκρατικών ελευθεριών προχώρησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 21 Ιουνίου να προχωρήσει στη διάλυση των οικολογικών κινήσεων που είναι γνωστές με το όνομα Soulèvements de la terre (Οι ξεσηκωμοί της γης), κατηγορώντας το οικολογικό ρεύμα ότι «υπό το πρόσχημα της προάσπισης της υπεράσπισης του περιβάλλοντος υποκινούν στη διάπραξη σαμποτάζ και υλικών φθορών αλλά και τη βία», υποστηρίζοντας ότι η συλλογικότητα έχει προχωρήσει σε «υλικές καταστροφές» και σε «σωματικές επιθέσεις στις δυνάμεις της τάξης».

Την ίδια στιγμή μέλη του κινήματος βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και ειδικότερα της αντιτρομοκρατικής υποδιεύθυνσης της δικαστικής αστυνομίας, με αφορμή μια δράση του κινήματος ενάντια σε εργοστάσιο τσιμέντου της εταιρείας Lafarge κοντά στη Μασσαλία τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, συνελήφθη και ένας εκ των εκπροσώπων του κινήματος, ο Benoît Feuillu.

Κίνημα με μακρά ιστορία

Το συγκεκριμένο κίνημα έχει μεγάλη ιστορία. Προέκυψε ως ένα βαθμό από την κινητοποίηση ενάντια στην κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου κοντά στη Νάντη. Σε εκείνη την κινητοποίηση που κράτησε χρόνια δοκιμάστηκε η πρακτική της διαμόρφωσης μιας «Ζώνης προς υπεράσπιση» (Zone à Défendre), δηλαδή μια αυτοδιαχειριζόμενης έκτασης όπου εγκαθίστανται ακτιβιστές ώστε με την παρουσία τους να αποτρέπουν την υλοποίηση ενός περιβαλλοντικά επιβαρυντικού έργου. Το 2012 η γαλλικά κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας καταστολή για να εκκενώσει τη ZAD, ωστόσο το κίνημα τελικά θα είναι νικηφόρο, αφού το 2018 το σχέδιο για το αεροδρόμιο θα εγκαταλειφθεί.

Ουσιαστικά, οι «Ξεσηκωμοί της γης» είναι ένα κίνημα σε μεγάλο βαθμό οργανωμένο «οριζόντια», με τη συμμετοχή ανθρώπων και κινημάτων από διαφορετικές προελεύσεις και σημαντική υποστήριξη και από τη μεριά της Αριστεράς. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ακριβώς ο μαζικός και δυναμικός αγώνας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ