Ασφαλιστικό: Διπλή παρέμβαση για συνταξιούχους που εργάζονται

Ασφαλιστικό: Διπλή παρέμβαση για συνταξιούχους που εργάζονται

Σχεδιάζεται η εισαγωγή δικαιότερου συστήματος στο «πέναλτι» με εξορθολογισμό του συστήματος που θα επιφέρει δικαιοσύνη και θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση του πέναλτι 30% για τους εργαζομένους σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με την εφαρμογή της ρύθμισης για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

Ηδη σχετική αναφορά για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η οποία θα ευνοεί τους εργαζόμενους συνταξιούχους, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι με αυτή την παρέμβαση θα δουλεύουν περισσότεροι συνταξιούχοι νόμιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η «μαύρη» εργασία και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η εισαγωγή δικαιότερου συστήματος στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων. Με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης. Ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

Τα σενάρια

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, δηλαδή 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες, θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Στο συρτάρι βρίσκεται κι ένα ακόμη σενάριο, που έχει όμως μικρότερη πιθανότητα εφαρμογής και αφορά τη μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ