Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Η κυβέρνηση κατεβάζει τεθωρακισμένα για τις ταραχές

Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Η κυβέρνηση κατεβάζει τεθωρακισμένα για τις ταραχές

Την ανάπτυξη τεθωρακισμέων οχημάτων για την αντιμετώπιση των οργισμένων διαδηλώσεων στη Γαλλία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν

Για τρίτη νύχτα συνεχίστηκαν οι ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού στην Ναντέρ. Η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων υπό τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θα αναπτυχθούν τεθωρακισμένα οχήματα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με την τοπική κατάσταση» απαγορεύτηκαν.

Διαβάστε επίσης: Μέγα σκάνδαλο στην ΕΠΟ – Εβγαλαν μισθό 8.000 ευρώ τον μήνα στον Μπαλτακο αναδρομικά από το 2022

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους περιφερειάρχες να διακόψουν την κυκλοφορία των λεωφορείων από τις 21:00 το βράδυ σε όλη τη χώρα και «να λαμβάνουν συστηματικά εντολές απαγόρευσης πώλησης και μεταφοράς» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, οξέων και εύφλεκτων/χημικών προϊόντων.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπους-ντου-Ρον απαγόρευσε οποιαδήποτε διαδήλωση στο κέντρο της Μασσαλίας την Παρασκευή. Το Reuters αναφέρει ότι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Μασσαλία θα σταματήσουν επίσης από τις 19:00 τοπική ώρα.

Μακρόν: Συστάσεις στους γονείς, κατηγορίες για τα social media

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος αφού είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον θάνατο ενός παιδιού που έχει βυθίσει σε πένθος όλη τη Γαλλία και αφού συνεχάρη τις αστυνομικές αρχές για τη δράση τους τις τελευταίες ημέρες, κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, προσθέτοντας ότι το 1/3 αυτών που έχουν συλληφθεί (875  άτομα) είναι «νέοι ή πολύ νέοι».

Ακόμα κατηγόρησε τα social media και τα video games για τα «όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες», κατονομάζοντας την αμερικανική εφαρμογή Snapchat και το κινεζικό TikTok ως χώρους «οργάνωσης βίαιων συγκεντρώσεων.

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Από τον κατευναυσμό στην όξυνση της καταστολής

Υπενθυμίζουμε ότι μετά το περιστατικό της δολοφονίας του 17χρονου μουσουλμάνου αλγερινής καταγωγής και τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχνε τον αστυνομικό να τον πυροβολεί εν ψυχρώ, τόσο ο Μακρόν όσο και η Ελίζαμπεθ Μπορν, καταδίκασαν την ενέργεια του ενστόλου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έμοιαζε αδικαιολόγητη.

Οι αρχικές προσπάθειες κατευνασμού της οργής δεν λειτούργησαν καθώς οι ταραχές απλώθηκαν σε όλη τη χώρα και συνεχίστηκαν και για τρίτο βράδυ, ξυπνώντας μνήμες της εξέγερσης των γαλλικών προαστείων το 2005 όπου για δυο εβδομάδες το Παρίσι φλέγονταν, με αφορμή τη δολοφονία δύο εφήβων από αστυνομικά πυρά.

Η συζήτηση για την αστυνομική βία στη Γαλλία αλλά και για τις ρίζες των αντιδράσεων στα προάστεια έχει ανοίξει εκ νέου και φαίνεται πως η κυβέρνηση επιλέγει να σκληρύνει τη στάση της κατεβάζοντας στον δρόμο τεθωρακισμένα και νέες δυνάμεις καταστολής.

Μνήμες του 2005

Οι εικόνες της εξέγερσης των αποκλεισμένων το 2005 έκαναν τον γύρο του κόσμου κυρίως μέσα από ξένους φωτογράφους και ΜΜΕ. Τώρα οι εικόνες νεαρών που σπάνε βιτρίνες και επιτίθενται σε αστυνομικές δυνάμεις κάνουν τον γύρο των social media θυμίζοντας σκηνές από την ταινία «Το μίσος» που περιγράφει μία εξέγερση των παιδιών των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που είναι πλέον Γάλλοι πολίτες χωρίς όμως τα δικαιώματα και τις προσβάσεις που έχουν οι συνομήλικοί τους Γάλλοι και αυτοί αλλά και γαλλικής καταγωγής.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στις αστυνομικές δυνάμεις τις οποίες επαίνεσε για τη δράση τους τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα «εξήρε τον επαγγελματισμό τους, το θάρρος και την ψυχραιμία τους» τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες σημαδεύτηκαν από «ταραχές σπάνιας βίας, με στόχο τα σύμβολα της Δημοκρατίας».

«Οι οδηγίες μου είναι σαφείς: απόλυτη προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και η προστασία των ανθρώπων και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σε επιστολή που αναρτήθηκε στο Twitter.

Ο Ζεράλ Νταρμανέν υποσχέθηκε στην αστυνομία και την πυροσβεστική «ανθρώπινες και υλικές ενισχύσεις» και ανακοίνωσε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες». «Ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων που πραγματοποιήσατε είναι δείγμα της μεγάλης δέσμευσης και του θάρρους σας», είπε για να προσθέσει:

«Όπως γνωρίζετε, αυτή η μειοψηφία των παραβατών δεν αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στις εργατικές γειτονιές και τις οποίες γνωρίζω καλά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ