Κόκκινα δάνεια: Έρχονται περισσότερες και πιο βιώσιμες ρυθμίσεις

Κόκκινα δάνεια: Έρχονται περισσότερες και πιο βιώσιμες ρυθμίσεις

Σχέδιο δράσης για υγιείς ρυθμίσεις δανείων

Την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση του έργου αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους στην ελληνική αγορά συμφώνησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Στόχοι του αποτελούν η προώθηση υγιών ρυθμίσεων τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2023 και η επιστροφή δανείων της τάξης των 15 – 20 δισ. ευρώ ως πράσινα στο τραπεζικό σύστημα μέσα στην επόμενη 5ετία, με την υποστήριξη του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τον οποίο οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των ομάδων εργασίας που έχουν ήδη συσταθεί, ώστε το συντομότερο δυνατό ο τρόπος λειτουργίας του εργαλείου να αλλάξει, για την παραγωγή περισσότερων και πιο βιώσιμων ρυθμίσεων.

Ο νέος αλγόριθμος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τους πρώτους 6 μήνες του 2023 ρυθμίστηκαν 35% περισσότερα δάνεια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αρχικής οφειλής 3,4 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ με διμερείς συμφωνίες και 2,3 δισ. ευρώ μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού).

Ωστόσο, εκτιμάται πως ο ρυθμός αύξησής τους μπορεί να επιταχυνθεί. Κλειδί για αυτό θεωρείται η τροποποίηση του αλγορίθμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τρόπο που θα μειώνει το ελάχιστο ποσό ανάκτησης στις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ