Μαρόκο-Ε.E.: «Το Ραμπάτ θα αξιολογήσει το μέλλον της αλιευτικής συμφωνίας με την ΕΕ»

Μαρόκο-Ε.E.: «Το Ραμπάτ θα αξιολογήσει το μέλλον της αλιευτικής συμφωνίας με την ΕΕ»

«Το Μαρόκο θα αποφασίσει για το μέλλον της συνεργασίας με την Ε.Ε. στον τομέα της αλιείας υπό το πρίσμα των κυβερνητικών εκτιμήσεων και σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο μαροκινός ΥΠΕΞ Νάσερ Μπουρίτα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της 3ης Υπουργικής Συνάντησης της Διαδικασίας των Αφρικανικών Κρατών του Ατλαντικού (Atlantic African States Process – AASP), στις 12 Ιουλίου 2023 στο Ραμπάτ, ο μαροκινός ΥΠΕΞ, Νάσερ Μπουρίτα, επιβεβαίωσε ότι «το Μαρόκο θα αποφασίσει για το μέλλον της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της αλιείας υπό το πρίσμα των κυβερνητικών εκτιμήσεων και σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η αλιευτική συμφωνία Μαρόκου-ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει, αλλά το Αλιευτικό Πρωτόκολλο, το οποίο είχε συναφθεί για τέσσερα χρόνια (2019-2023), λήγει στις 17 Ιουλίου.

Ως προς το μέλλον της αλιευτικής συμφωνίας, ο μαροκινός αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπάρχει προβληματισμός εν εξελίξει στη μαροκινή κυβέρνηση» βάσει τριών παραμέτρων:

Η πρώτη είναι «δογματικής φύσεως», δεδομένου ότι το σημερινό Μαρόκο, σύμφωνα με το όραμα και την εξωτερική πολιτική που έχει χαράξει ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’, προσανατολίζεται σε πιο προηγμένες εταιρικές σχέσεις με πιο σαφή προστιθέμενη αξία.

Δεύτερη παράμετρος: το μαροκινό ΥΠΕΞ εξηγεί ότι το Βασίλειο έχει αναπτύξει μια εθνική αλιευτική στρατηγική, την επονομαζόμενη Halieutis, υλοποιώντας ένα όραμα για την ανάπτυξη του τομέα, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες των φορέων και απαιτεί προσαρμογές στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με συνεργάτες.

Η τρίτη παράμετρος που εντάσσει η κυβέρνηση στην προβληματική και την αξιολόγησή της, συνδέεται με επιστημονικά δεδομένα, με στόχο τη διαφύλαξη αυτού του σημαντικού για το Μαρόκο και το μαροκινό λαό φυσικού πόρου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Το μαροκινό ΥΠΕΞ αποκάλυψε, επίσης, ότι επίκειται συνάντηση εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες μεταξύ των μαροκινών Αρχών και των ευρωπαίων ομολόγων τους, στο πλαίσιο μιας Μικτής Επιτροπής στον τομέα της αλιείας, με αντικείμενο την από κοινού αξιολόγηση των τεσσάρων αυτών ετών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ