Ο βασιλιάς του Μαρόκου χαιρετίζει την αναγνώριση από το Ισραήλ της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Σαχάρα

Ο βασιλιάς του Μαρόκου χαιρετίζει την αναγνώριση από το Ισραήλ της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Σαχάρα

Ο ηγεμόνας του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ χαιρετίζει ως «δίκαιη και διορατική» την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει την εθνική κυριαρχία του Βασιλείου του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα.

Σε συνέχεια της αναγνώρισης από το Ισραήλ της μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ απηύθυνε μήνυμα στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι η «σημαντική» αυτή απόφαση του κράτους του Ισραήλ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Βασιλείου του Μαρόκου στη Σαχάρα του και να εξετάσει ευνοϊκά το ενδεχόμενο ανοίγματος Προξενείου στην πόλη Ντάχλα είναι «δίκαιη και διορατική».

Ο μαροκινός ηγεμόνας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, στην επιστολή του, την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον ισραηλινό πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΟΚ: «Τιμωρία με υποβιβασμό για τις εμπλεκόμενες ομάδες – Ισόβια απαγόρευση για τους παράγοντες»

Μια επίσκεψη που, όπως υπογραμμίζεται, «θα διανοίξει νέες δυνατότητες στις διμερείς σχέσεις» και θα αποτελέσει «ευκαιρία για την προώθηση των προοπτικών ειρήνης για το σύνολο των λαών της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της τριμερούς Δήλωσης που υπογράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 στο Ραμπάτ, μεταξύ Μαρόκου, ΗΠΑ και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντηρίων αρχών για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης».

Επισημαίνεται ότι, κατά την υπογραφή της εν λόγω τριμερούς, ο μαροκινός κυρίαρχος, ο οποίος τελεί πρόεδρος της επιτροπής Al-Quds, επανέλαβε τη συνεπή, σταθερή και αμετάβλητη θέση του Βασιλείου του Μαρόκου για το Παλαιστινιακό, θέτοντας την υπεράσπιση αυτής της υπόθεσης ως προτεραιότητα της μαροκινής εξωτερικής πολιτικής.

Η αναγνώριση από το Ισραήλ της μαροκινής κυριαρχίας στη Σαχάρα θεωρείται μεγάλη νίκη για το μαροκινό κράτος σε διεθνές επίπεδο, μετά και την αντίστοιχη αναγνώριση από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ισπανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας κ.λπ. Η θέση αυτή επιτρέπει στο Μαρόκο να διαδραματίσει ακόμη σημαντικότερο ρόλο ως διαμεσολαβητής υπέρ της ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, για μια λύση δύο κρατών, δεδομένων του σεβασμού και της εκτίμησης που απολαμβάνει εκατέρωθεν ο μαροκινός ηγεμόνας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ