Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα

Αυτές είναι οι περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για αύριο, Κυριακή, καθώς πολλές περιοχές της χώρας βάφτηκαν στο «κόκκινο», υποδηλώνοντας πως αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία, η μισή χώρα αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, ανάμεσά τους η Αττική, η Εύβοια, η Κόρινθος και η Ρόδος, στην οποία μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται στις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

-‘Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Μέχρι πότε θα διαρκέσει ο καύσωνας

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει έναν τέτοιο καύσωνα, «απλά αυτή τη φορά θα είναι λίγο πιο μεγάλος ως προς τη χρονική του διάρκεια».

Την ίδια στιγμή διέψευσε τις προβλέψεις εκείνες που κάνουν λόγο για 48 βαθμούς Κελσίου την προσεχή Πέμπτη, υποστηρίζοντας πως πιθανότατα εκείνες τις ημέρες θα αρχίσει η πολυπόθητη πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι δυσκολότερες μέρες του καύσωνα αναμένονται την Κυριακή (23/7) και Τετάρτη (26/7). 

«Καμπανάκι» από την Πυροσβεστική

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τόνισε πως οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν λόγω του καύσωνα θα ευνοήσουν την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

«Βρισκόμαστε εδώ και 2 εβδομάδες σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και  αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες 3 ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας κάτω από 15% και τέλος, σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», δήλωσε.

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων. 

Τι απαγορεύεται στις περιοχές με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κατεπείγον έγγραφό της απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στην μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει:

-Να συγκαλέσουν τα περιφερειακά και τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας για την διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικό Σώμα, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΑΒ και δασικές υπηρεσίες)

-Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

-Να ενημερώνουν και αυτοί τους πολίτες σε ότι αφορά την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών όπως κάπνισμα μελισσιών, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιών

– Να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών

-Να διασφαλίσουν την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης πολιτών σε περιοχές Natura, δάση, άλση και πάρκα από τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3, 4 και 5

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ