ΕΚΤ: Έρχεται νέα άνοδος των επιτοκίων – Θα είναι η τελευταία;

ΕΚΤ: Έρχεται νέα άνοδος των επιτοκίων – Θα είναι η τελευταία;

Πόσο θα επηρεάσει η πορεία του πληθωρισμού

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάση προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την επόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της τράπεζας, η οποία θα περιλαμβάνει και τη νέα άνοδο, η οποία δεν αποκλείεται να μην είναι η τελευταία και να την ακολουθήσει ακόμη μία, κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που η πορεία του πληθωρισμού είναι πτωτική και για το επόμενο δίμηνο, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να επανεξετάσει τη στάση της, όπως ζητούν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, προερχόμενοι κυρίως από τον Νότο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάας Κνοτ είπε ότι η νομισματική σύσφιγξη -πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας- είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη, θέλοντας να δείξει κατ’ ουσίαν ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν σύντομα να σταματήσουν τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις επιτοκίων.

Ακόμη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων παραμένει επίμονος, οι χαμηλότερες τιμές για εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, δήλωσε ο Βίσκο στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τι λένε κεντρικοί τραπεζίτες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια της αυτό το μήνα και να βασίσει την απόφασή της για τη μεθεπόμενη συνεδρίαση στα νέα οικονομικά δεδομένα, δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ