Ο «χάρτης» των ηγετών: Στην εξουσία η γενιά των… εβδομηντάρηδων και βάλε

Ο «χάρτης» των ηγετών: Στην εξουσία η γενιά των… εβδομηντάρηδων και βάλε

Ίσως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η περίφημη «γενιά των σαραντάρηδων», γεγονός είναι πάντως ότι πολλοί ξένοι ηγέτες έχουν κλείσει τα 70. Υπάρχει πρόβλημα;

Το 2021, όταν άρχιζε η πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν ήταν ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Φέτος, σε ηλικία 80 ετών, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει και πάλι το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στόχος του είναι να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024. Στο τέλος της επόμενης θητείας του θα έχει κλείσει, αισίως, τα 86 του χρόνια.

Δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση ο Τζο Μπάιντεν. Άνω των 70 ετών είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο. Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ισραήλ αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα, εάν ένας 70άρης διαθέτει πάντοτε τη σωματική ρώμη και την πνευματική διαύγεια που απαιτούνται για τη διακυβέρνηση μίας χώρας. Διάγνωση εξ αποστάσεως ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει, απλές απαντήσεις δεν υπάρχουν, ενώ η ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν είναι πάντα αυτονόητη. Ενώ, για παράδειγμα, γνωρίζουμε αρκετά για τα ιατρικά ζητήματα που απασχολούν του Τζο Μπάιντεν, καμία πληροφορία δεν διαρρέει για την υγεία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Κοινωνική θέση και ιατρική περίθαλψη

Tο ποοστό των ηλικιωμένων ανδρών που χαίρουν άκρας υγείας είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο από ότι πριν 20 ή 30 χρόνια. Όπως επισημαίνει ο Φρανκ Χόφμαν, καθηγητής Ιατρικής και επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρείας για την Ανδρική Υγεία, «αυτό οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης, παρακολούθησης και πρόληψης», οι οποίες όμως συχνά προσφέρονται μόνο σε άτομα ανωτέρου μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου. Όταν μιλάμε για κορυφαίους πολιτικούς ή επιχειρηματίες, στο επιτελείο τους μπορεί να περιλαμβάνεται και προσωπικός γυμναστής ή μάγειρας. «Εδώ μιλάμε για ένα επίπεδο συστηματικής παρακολούθησης, το οποίο είναι μάλλον απρόσιτο για τους ‘κοινούς θνητούς’», τονίζει ο Φρανκ Χόφμαν.

Παρά την επιστημονική πρόοδο όμως είναι γεγονός ότι προϊούσης της ηλικίας αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν χρόνιες ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στις ηλικίες μεταξύ 65 και 74 ετών τουλάχιστον ο ένας στους δύο άνδρες καταγράφει αυξημένη πίεση, ενώ ο ένας στους τέσσερις εμφανίζει πόνους στις αρθρώσεις. Το 18% έχει διαβήτη, ενώ το 14% έχει υποστεί τουλάχιστον ένα έμφραγμα. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό των ανδρών, στους οποίους εμφανίζεται μία μορφή καρκίνου. Άνοια εκδηλώνεται σε ποσοστό 5% των ανδρών κάτω των 75 ετών, όμως μετά τα 80 έτη το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%.

Εκτός όλων αυτών, υπάρχουν και άλλες συνήθεις διαταραχές και προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, στις ηλικίες μεταξύ 71 και 80 ετών ο ένας στους τρεις άνδρες παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ακοής. Συν τοις άλλοις, «το αργότερο μετά τα 70 έτη εμφανίζεται σημαντική συρρίκνωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης», τονίζει ο Ίνγκο Φρόμπεζε, καθηγητής στη Γυμναστική Ακαδημία της Κολωνίας. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι άνδρες που επιδίδονται σε συστηματική, αλλά και εντατική αναερόβια άσκηση και μετά τα 50 ή 60 έτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ