«Τρίγωνο του διαβόλου» οι συνθήκες των τελευταίων ημερών για την έναρξη και εξάπλωση των φωτιών

«Τρίγωνο του διαβόλου» οι συνθήκες των τελευταίων ημερών για την έναρξη και εξάπλωση των φωτιών

Υψηλές θερμοκρασίες, σχετικά χαμηλή υγρασία και άνεμοι – Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για τις φωτιές που μαίνονται επί μέρες σε όλη τη χώρα.

«Το τρίγωνο του διαβόλου» χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα -και οι οποίες ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, η σχετικά χαμηλή υγρασία και ο άνεμος- ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που παραχωρήθηκε σήμερα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Αυτές οι συνθήκες ευνοούσαν και την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους. Ειδικότερα η πυρκαγιά της Μαγνησίας, αλλά και κάποιες άλλες πυρκαγιές, ήταν αυτό που εμείς χαρακτηρίζουμε επιθετικές πυρκαγιές και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», επισήμανε ο. κ. Πουρναράς και τόνισε ότι το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή από την έναρξη των πυρκαγιών που τους απασχόλησαν, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες και όλοι οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι πυροσβέστριες είναι στο πεδίο.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις στον Ολυμπιακό: «Πρόταση στον Ναν»

Ο κ. Πουρναράς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τόσο στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν στην περιοχή της Καρύστου, όσο και στις οικογένειες των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές. «Το Πυροσβεστικό Σώμα πονάει μαζί τους όσο και οι οικογένειές τους», σημείωσε ο κ. Πουρναράς.

Όπως είπε, το Πυροσβεστικό Σώμα καθημερινά είχε να αντιμετωπίσει καθημερινά 60 έως 80 ενάρξεις.

«Μιλάμε για 60-80 διαφορετικές πυρκαγιές και σε όλες αυτές έπρεπε να διατεθούν κι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θεωρώ ότι διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιχειρησιακά», ανέφερε.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, είπε ότι έγινε «μία πάρα πολύ μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό και καθημερινά επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα».

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Μαγνησίας, επισήμανε ότι από τις 11.30 έως τις 16.00 υπήρξαν 9 ενάρξεις πυρκαγιών. «Σε ένα νομό, μέσα 9 διαφορετικές ενάρξεις, και σε όλες αυτές θα έπρεπε να απασχολήσουμε και επίγεια και εναέρια μέσα», τόνισε και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις σε όλες τις πυρκαγιές ενισχύθηκαν από όμορες υπηρεσίες, καθώς κι από περιφέρειες. «Δίνεται μία μεγάλη μάχη, γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμη. Ο Έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα. Θα είναι δίπλα του και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ξεπερνώντας όλα τα όρια, ψυχικά και σωματικά, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, μετά την ανθρώπινη περιουσία και φυσικά το φυσικό μας περιβάλλον», υπογράμμισε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους επαγγελματίες μόνιμους πυροσβέστες, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικούς, εθελοντές «για τον πραγματικό τιτάνιο αγώνα που δίνουν, ξεπερνώντας πολλές φορές τον εαυτό τους και ξεπερνώντας και σωματικά και ψυχικά όρια».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, αλλά και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι έτρεξαν και συνέδραμαν με οποιοδήποτε μέσο ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας», κατέληξε ο κ. Πουρναράς. 

«Να προσαρμόσουμε όλους τους σχεδιασμούς μας πάνω στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης»

Στα έργα πρόληψης για τα δάση αναφέρθηκε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας.

Ο κ. Γκουντούφας υπογράμμισε ότι η δασική υπηρεσία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ό,τι αφορά το φυσικό αντικείμενο και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν δυσανάλογη η κατανομή των πιστώσεων μεταξύ πρόληψης και καταστολής. «Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και μεταβάλλεται, χωρίς να μειώνονται οι πιστώσεις της καταστολής δίδονται αρκετά πολύ μεγάλες πιστώσεις για τα έργα πρόληψης», τόνισε.

Ο κ. Γκουντούφας περιέγραψε το πρόγραμμα ANTINERO και όλα όσα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιό του, από τον Μάρτιο του 2022 και σημείωσε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη όλα τα έργα του ANTINERO II.

Τόνισε ωστόσο, ότι με τα έργα αυτά δεν θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και προσέθεσε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ώστε το σύνολο των δασικών πυρκαγιών να μην εξελίσσονται σε μεγάλα περιστατικά. «Περιστατικά πυρκαγιών είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα. Είμαστε μεσογειακή χώρα, έχουμε μια βλάστηση η οποία χαρακτηρίζεται ως πυρόφιλη και με συνθήκες της κλιματικής κρίσης καταλαβαίνετε τι εκρηκτικό μίγμα δημιουργείται. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε όλους τους σχεδιασμούς μας, αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία από την διεθνή επιστήμη πάνω στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε.

«Έχουμε συνεργαστεί προκειμένου να «τρέξουμε» έργα πρόληψης και να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία και στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην Πολιτική Προστασία, όπως είναι το αντιπύρ και η προδιαγεγραμμένη καύση», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι από τα 50 εκατ. της πρώτης φάσης του ANTINERO, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποκτήσει αντιπυρικές μελέτες, σχέδια αντιπυρικής προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ