Τον Ιούλιο κάηκε έκταση μεγαλύτερη από το Λονδίνο – Απελευθερώθηκε CO2 ίσο με αυτό που εκπέμπουν 222.000 αυτοκίνητα σε ένα χρόνο

Τον Ιούλιο κάηκε έκταση μεγαλύτερη από το Λονδίνο – Απελευθερώθηκε CO2 ίσο με αυτό που εκπέμπουν 222.000 αυτοκίνητα σε ένα χρόνο

Η καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς από το Euronews - Τραγικό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Στις πυρκαγιές στην Ελλάδα αναφέρεται με άρθρο του το Euronews που κάνει λόγο για καταστροφικά αποτελέσματα και μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η έκταση που κάηκε είναι μεγαλύτερη από το Λονδίνο, σημειώνει το δημοσίευμα που παραθέτει δεδομένα και στοιχεία που περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus, οι φωτιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ένα μεγατόνο (ένα εκατομμύριο τόνους) εκπομπών CO2!

Διαβάστε επίσης: Τα δεδομένα για τη 12αδα της Εθνικής: Ποιοι είναι «σίγουροι», ποιοι θα «κοπούν» και το κεφάλαιο… Γιάννης

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος, ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τη ρύπανση που παράγεται από την κίνηση 222.5000 αυτοκινήτων σε ένα χρόνο, 500.000 κιλά άνθρακα που καίγονται ή 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται.

Ο παρατεταμένος καύσωνας

Ο συνεχιζόμενος καύσωνας έπαιξε ρόλο στην ένταση και στη διάρκεια των πυρκαγιών. Το Euronews επικαλείται την έκθεση του meteo, που αναφέρει ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν αυτό το καλοκαίρι  δεν ήταν ασυνήθιστος, όμως ο καύσωνας – ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – σήμανε ότι εξαπλώθηκαν με ασυνήθιστη ένταση.

«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα δημιούργησαν επίσης ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών», αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας και της ταχύτητας εξάπλωσης στις πληγείσες περιοχές.

Περίπου 222.577 εκτάρια (σχεδόν το 2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας) έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.

Αυτό είναι ήδη 30% περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο, σημειώνει η έκθεση του meteo.

Οι συνέπειες στην ατμόσφαιρα

Οι προβλέψεις της υπηρεσίας Copernicus για τα αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους που σχετίζονται με τις εκπομπές εξαιτίας των πυρκαγιών έχουν δείξει ότι ο καπνός μεταφέρεται προς τα νότια σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από ορατές εικόνες των καπνών από διάφορους δορυφόρους

Οι εμπειρογνώμονες λένε πως οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα τόσο τοπικά στα σημεία των πυρκαγιών όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η παρακολούθηση της μεταφοράς του καπνού είναι το κλειδί για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεων, προσθέτουν.

Θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί ο πλήρης περιβαλλοντικός αντίκτυπος των πυρκαγιών στην Ελλάδα και αλλού στη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) – μια άλλη υπηρεσία του Copernicus – ανέφερε ότι περισσότερα από 173.000 εκτάρια δασών της ΕΕ είχαν γίνει στάχτη στις 22 Ιουλίου. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των 80.000 εκταρίων που καταγράφηκε από το 2003 έως το 2022.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ