SOS για τη χλωρίδα και τα προστατευόμενα είδη στη Δαδιά – Πόσα χρόνια χρειάζεται για να αναγεννηθεί;

SOS για τη χλωρίδα και τα προστατευόμενα είδη στη Δαδιά – Πόσα χρόνια χρειάζεται για να αναγεννηθεί;

Σε κίνδυνο ένας μοναδικός θησαυρός - Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς ίσως χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια για να αναγεννηθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Η φωτιά στον Έβρο καίει εδώ και 15 ημέρες και τα τελευταία 24ωρα εισήλθε πια στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς, που αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο, «σπίτι» για πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της ευρωπαϊκής αλλά και της ασιατικής ηπείρου.

Η καμένη έκταση σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά ξεπέρασε προ πολλού τα 800.000 στρέμματα, την ώρα που η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Οι φλόγες καίνε αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πιθανό το δάσος της Δαδιάς να μην αναγεννηθεί άμεσα, αλλά να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια.

Η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι «έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές» εξηγεί ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Θα χρειαστεί 150 χρόνια για να αναγεννηθεί

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το δάσος της Δαδιάς -αν δεν ξανακαεί- θα αναγεννηθεί αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο. Ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στο thesstoday, εξηγεί: «Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ