Ερντογάν σε Πούτιν: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι – θα φτάσουμε το εμπόριό μας στα 100 δισ. δολ.»

Ερντογάν σε Πούτιν: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι – θα φτάσουμε το εμπόριό μας στα 100 δισ. δολ.»

Το εξαιρετικά θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώνουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Σότσι τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Αν και την ατζέντα της συζήτησης φαίνεται να μονοπωλεί η επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο ηγέτες, έναν χρόνο μετά την τελευταία τους συνάντηση δήλωσαν ότι θα εντείνουν την συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ο ρυθμός ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διατηρήθηκε, η θετική τάση του εμπορικού τζίρου κατά το πρώτο 6μηνο του 2023 διατηρήθηκε επίσης, αν και δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με την ΑΕΚ; Δεν ήθελε στόπερ όλο το καλοκαίρι, ψάχνει απεγνωσμένα ώρες πριν κλείσει τη λίστα της

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα ολοκληρώσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκιά, προκειμένου να κάνουμε την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι επωφελές», είπε ο Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, ο Πούτιν είπε ότι «έχουν επέλθει συμφωνίες» μεταξύ των βασικών προμηθειών και των καταναλωτών και από τις δύο πλευρές.

Το έργο του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου στην Τουρκία αναπτύσσεται σύμφωνα με το σχέδιό του και η πρώτη του μονάδα θα ξεκινήσει το 2024, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου συνεχίζεται, τώρα η Τουρκία έχει γίνει πραγματικά μέλος της διεθνούς λέσχης πυρηνικών κρατών, μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικού πυρηνικού καυσίμου Ακούγιου, τον επόμενο χρόνο, όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, εμείς θα ξεκινήσει την πρώτη μονάδα», είπε ο Πούτιν στη συνάντηση.

Ερντογάν: Θα συναλλασσόμαστε στα εθνικά μας νομίσματα

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να εκτοξευτεί το διμερές εμπόριο σε βαθμό που φτάνει τα 100 δισ ευρώ.

«Διανύουμε μια εντελώς διαφορετική περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το εξωτερικό μας εμπόριο ανέρχεται επί του παρόντος στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια και προχωράμε προς τον στόχο μας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Το έργο για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για την Άγκυρα, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για εμάς είναι η δημιουργία ενός κόμβου [φυσικού αερίου] στην Ανατολική Θράκη», είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης στον Πούτιν ότι οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου πάνε καλά, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν επίσης ένα βήμα προς την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης.

«Διατηρούμε υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου. Πιστεύω ότι θα αναπτύξουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η μετάβαση σε εθνικά νομίσματα στη διμερή συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας είναι σημαντική, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κεντρικών μας τραπεζών θα συναντηθούν εδώ σήμερα είναι σημαντικό από την άποψη ενός βήματος προς τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ μας», είπε ο Ερντογάν.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ