Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023.

Συνέχισαν την ανοδική πορεία τους οι τιμές του πετρελαίου, καθώς λαμβάνουν στήριξη από τις προσδοκίες ότι θα παραταθούν οι περικοπές της προσφοράς από τους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο 1,59 δολάρια ή 1,75%, στα 90,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Οκτώβριο ανέβηκαν κατά 1,86 δολάρια ή 2,17% στα 87,41 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες δηλώσεις του Γιόβετιτς: «Είναι εύκολο να μιλάς, θα το δείξω στο γήπεδο»

Την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Στον αντίποδα τα νέα στοιχεία για τις υπηρεσίες αύξησαν την ανησυχία σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως της Κίνας που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αγωνίστηκαν μπροστά στην αδύναμη ζήτηση λόγω της αύξησης των τιμών και του κόστους δανεισμού που κάνει τους υπερχρεωμένους καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες, έδειξαν έρευνες την Τρίτη.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά το υπόλοιπο του έτους. Η υποτονική οικονομική της δραστηριότητα έχει απογοητεύσει τις αγορές, καθώς η υποσχεθείσα τόνωση της οικονομίας δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Μια έρευνα έδειξε ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Αύγουστο, καθώς η αδύναμη ζήτηση συνέχισε να ταλαιπωρεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, το δολάριο ΗΠΑ ανέβηκε σε υψηλό τριών και πλέον μηνών, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση.

Στη ζώνη του ευρώ, η εικόνα ήταν πιο ζοφερή από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε σε συρρίκνωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μπλοκ θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση. Ο τομέας των υπηρεσιών της Γερμανίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά φέτος και ο τομέας της Γαλλίας συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Στη Βρετανία αντίστοιχη έρευνα έδειξε την πιο έντονη επιβράδυνση των επιχειρήσεων εδώ και επτά μήνες.

Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα την Τρίτη για ενδείξεις σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ